Soraya Vogelaar
Soraya Vogelaar Kinderen 9 mrt 2018
Leestijd: 3 minuten

5 simpele tips om ervoor te zorgen dat je kind je niet meer onderbreekt

‘Mama, mama, ik wil..!’ ‘Nu niet schat, ik ben even met oma in gesprek.’ Herkenbaar? Kinderen hebben er vaak een gave voor om je op een moeilijk moment te onderbreken. Met deze simpele tips kun je onderbreken afleren.

Waarom onderbreken kinderen hun ouders?

Kinderen zijn nu eenmaal erg enthousiast. Ze hebben altijd wel een bijzonder verhaal dat ze graag met mama en papa willen delen. Of een prangende vraag die alleen jij kunt oplossen. De kans is erg groot dat ze je dus niet expres onderbreken. Maar het kan ook geen kwaad om ze hier goed in op te voeden. Want: timing is everything.

LEES OOK: 10 tips voor een opvoeding waar je kind je later dankbaar voor is

Zo kun je onderbreken afleren

1. Leer je kind zo vroeg mogelijk goed communiceren en aandachtig luisteren

Bij een baby: laat een baby weten dat je hem of haar op gaat pakken. In plaats van hem of haar onverwacht op te pakken en zo te verassen.
Bij een peuter: leg aan een peuter uit dat de speeltijd bijna klaar is. En tel zo langzaam af.
Bij een kind: moedig je kind aan om zijn of haar gedachten en verhalen te delen. Laat je kind altijd eerst uitpraten als dit gebeurt. Geef daarna pas advies of jouw input.

2. Een speciaal woordje of handbeweging

Spreek jullie eigen geheime code af om duidelijk te maken dat het echt niet uitkomt. Met een gebaar laat je aan je kind zien dat je hem of haar gezien hebt, maar het nu niet uitkomt. Dit kan heel simpel door af te spreken dat je even je hand op de schouder legt als het niet uitkomt.

3. Let erop hoe je zelf je kind onderbreekt

Goed voorbeeld doet volgen. Als jouw kind via jou leert hoe jij hem of haar onderbreekt, neemt ‘ie dat gedrag over. Let er dus op hoe jij zelf je kind onderbreekt. Probeer voortaan bijvoorbeeld de volgende zinnen:

‘Ik zie dat je druk aan het spelen bent, ik kom je even zeggen dat het bijna tijd is om te gaan.’
‘Zo te zien heb je veel plezier, maar ik moet je even onderbreken. Het is tijd om naar bed te gaan.’
‘Schat ik moet je even iets vertellen, komt het nu goed uit?’

LEES OOK: 25x de meest vertederende versprekingen van kinderen

4. Vraag je kind op een rustige manier om even te wachten

Je kind heeft er nu en later erg veel aan als hem of haar geleerd wordt geduld te hebben. Het is extra fijn als dit op een manier gebeurt waar je kind makkelijk mee om kan gaan. Leg uit dat je het druk hebt en dat je op een later moment alle aandacht zal geven. Wees hierin het liefst zo specifiek mogelijk, zodat je kind een houvast heeft. Zeg dingen als:

‘Ik praat eerst nog even een paar minuten aan de telefoon en daarna gaan we samen dat boek lezen.’
‘Ik moet je vader even spreken en daarna kom ik naar jou toe. Als je wilt kun je ondertussen met speelgoed spelen, dan gaat de tijd sneller.’
‘Ik heb even tien minuten stilte nodig. Wat heb jij nodig om die tijd door te komen? Kan je iets vinden om in de tussentijd te doen of zal ik je helpen om even iets leuks voor jezelf te bedenken?’

5. Onderbreken afleren: wees geduldig en pas je verwachtingen aan

Je kind leert natuurlijk niet van het een op het andere moment dat onderbreken not done is. Het vraagt van jullie allebei om wat geduld. Gebruik dus een van de bovenstaande tips en kijk wat er wel en niet voor jullie werkt. Uiteindelijk ken jij je kind als geen ander.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Huffington Post

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme