Nienke Magnin
Nienke Magnin Kids 28 jan 2017
Leestijd: 6 minuten

Onderschat de impact van verhuizen op kinderen niet

Vaak verhuizen verhoogt de kans op psychische klachten kopt een artikel op Nu.nl. Reden voor expat-mama Nienke om het uit te zoeken, aangezien zij binnenkort voor de derde keer in vijf jaar tijd verhuist.

Nog een paar maanden en dan staan voor de derde keer in vijf jaar internationale verhuizers voor onze deur. Bergen speelgoed zullen opnieuw in dozen verdwijnen, herinneringen aan Afrika, herinneringen aan Engeland en zelfs ‘hampie’, onze dwerghamster zal mee moeten. De twee jaar die de dierenwinkel hem gaf (zodat hij de verhuizing niet meer mee zou hoeven maken, en ik ook de zijne niet), heeft hij inmiddels ruim overleefd.

Verhuisdozen met autootjes

Ik zal de tientallen knuffels die mijn dochters in de afgelopen jaren hebben verzameld opnieuw in dozen doen (‘Voorzichtig mama, Olivia Olifant voelt zich vandaag niet zo lekker en kijk uit mama, Tina Toekan haar navel zit klem’) en ik zal onder streng toeziend oog van mijn zoon briefjes met ‘zo snel mogelijk uitpakken’ moeten plakken op minimaal twee verhuisdozen met ‘autootjes’.

Uit Engels onderzoek is gebleken dat kinderen die vaak verhuizen meer kans op psychische klachten hebben, wanneer ze volwassen zijn. Volgens dit onderzoek is de kans groter dat ze op latere leeftijd een zelfmoordpoging doen, zich wenden tot criminaliteit of drugsgebruik. Kortom; het is nogal wat.

LEES OOK: Omgaan met verandering als je een gevoelig kind hebt.

Omkopen met konijnen

Op internet lees ik dat omkopen met konijnen best kan helpen… ‘het vooruitzicht in een nieuw land meteen iets te hebben om voor te moeten zorgen, kan de transitie eenvoudiger maken’, maar ik weet ook dat ik er niet te lichtzinnig over mag doen. Allereerst niet over onze volgende bestemming: Nederland.
‘Wat is dat mama, Nederland?’ vraagt mijn oudste dochter, haar Nederlandse paspoort bestuderend.
‘Dat is het land waar opa en oma wonen liefje, en waar papa en mama vandaan komen.’
‘Oh, dus dat is dat land van de taal die we met jullie spreken en waar we vaak kunnen fietsen?’.
‘Ja, dat land, waar jullie geboren zijn.’
‘Oh oké, als opa en oma er wonen vind ik het goed. Nemen jullie wel mijn fiets mee?’

Uit dit soort gesprekken met mijn kinderen hoop ik te begrijpen dat ze de ware impact van onze komende verhuizing nog niet bevatten. Dat ze nog voldoende basis en houvast vinden binnen ons gezin en dat ze zich daarom ook in een nieuwe woonplaats niet meteen verloren zullen voelen. Maar toch vragen we van hen een flexibiliteit die zelfs voor mij soms lastig te dragen is. Ook zij zullen opnieuw een vertrouwde omgeving achterlaten. Ook zij zullen opnieuw vrienden moeten maken, een plekje moeten vinden op hun nieuwe school en begrijpen dat ze de vriendjes die ze achterlaten, niet snel of misschien helemaal niet meer terug zullen zien.

Verliefde peuters

Deze week kwam de moeder van Henry naar me toe. Een klasgenootje van mijn dochters. Ze vertelde dat Henry zo verdrietig was dat mijn dochters zouden verhuizen, dat hij had gesmeekt of ze, als hij achttien was, met hem mee wilde gaan naar Nederland om mijn dochters te zoeken. Hoe zou hij anders immers met hen kunnen trouwen. Mijn zoon van drie is bovendien zo verliefd op vriendinnetje Faith dat ik serieus overweeg Facebook Kids van de grond te krijgen, zodat het zoete contact tussen hen niet verloren gaat. Mensen kunnen wel zeggen dat afscheid nemen niet bestaat, maar ik kan je na twee emigraties vertellen dat dat niet helemaal klopt. En het is hard. Verdrietig ook, zeker voor verliefde peuters en zich helemaal op hun plaats voelende kleuters. En dus dien ik hen zo goed mogelijk voor te bereiden op het naderende afscheid en het derde nieuwe begin in hun jonge leven.

Op Psychology Today vind ik 7 tips van kinderpsycholoog Doug Ota om kinderen te helpen zo goed mogelijk door ‘overgangen’ (lees verhuizingen) te komen:

1. Neem afscheid

Verhuizing is een ervaring die gelijkgesteld kan worden met een verlies. Het is misschien moeilijk om afscheid te nemen, maar ook noodzakelijk. Door kinderen goed afscheid te laten nemen, help je hen op een nieuwe plek met een schone lei te beginnen.

2. Kies een paar mensen die centraal staan in het leven van je kinderen

Opa’s en oma’s of andere familieleden of goede vrienden, die blijven waar ze altijd waren. In het thuisland bijvoorbeeld. Laat de kinderen geregeld contact hebben met deze kernpersonen en vraag hen open te staan voor de verhalen van de kinderen. Zij geven de vastigheid, die de kinderen in deze chaotische tijd zo hard nodig hebben.

3. Luister echt

Vergeet nooit de kracht van echt luisteren. Naar samen met je kind gaan zitten, je kind aankijken en werkelijk luisteren naar wat hij of zij te zeggen heeft. Dus niet tussen drie wasjes door of tijdens het koken. Alleen al het gevoel dat ze krijgen van jouw volledige aandacht, kan genoeg zijn om zich niet verloren te voelen in een situatie. Mama begrijpt me. Ik sta er niet alleen voor.

4. Vergeet de tradities niet

En dan hoeft het niet alleen over de ‘Christmas Crackers’ bij het kerstdiner te gaan of over de erwtensoep op sinterklaasavond. Kijk ook naar kleine tradities, zoals bijvoorbeeld op zaterdagochtend samen televisie kijken in het grote bed of, de lievelingstraditie van mijn kinderen, ‘Zondag kiesdag’. De ochtend waarop ze zelf alle soorten beleg mogen kiezen voor op hun boterham. Ja, en dus ook als dat drie boterhammen met Nutella betekent. Zondag kiesdag is heilig voor ze, in welk land we ook wonen.

5. Geef je kinderen een keuze

Hoe wil je je kamer inrichten, welke sporten wil je gaan doen? Laat kinderen meebeslissen over zaken die geregeld moeten worden tijdens de verhuizing. In een periode, waarin hun zogenaamde comfortzone volledig overhoop wordt gehaald, is het juist goed om kinderen bij beslissingen te betrekken, zodat ze controle krijgen over de nieuwe situatie en meer vertrouwen krijgen dat ze zelf hun comfort-zone weer kunnen opbouwen.

6. Sta open voor hun gevoelens

En dus ook als deze niet positief zijn. Begin niet elke zin met ‘het komt goed’, ‘het wordt vanzelf leuker’ of erger nog ‘zeur niet zo, je mag juist van geluk spreken dat je in verschillende landen hebt gewoond’. Laat je kinderen zich voelen zoals ze zich voelen en moedig ze aan daar open over te zijn. Ze kunnen deze gevoelens beter nu ervaren, dan dat deze later in het leven alsnog komen opduiken, met volgens het eerder genoemde onderzoek nogal heftige consequenties tot gevolg. Niet zo happy-de-pappy vandaag? Prima dus.

7. Kijk naar de persoonlijkheid van je kind

Voor een introvert kind is vrienden maken een stuk lastiger dan voor een extravert, assertiever kind. Help kinderen op hun eigen manier door de overgang en vraag ook zeker de school bij te dragen aan een zo eenvoudig mogelijke start in de nieuwe klas.

Nog een paar maanden en dan zullen we opnieuw afscheid nemen van een bijzondere tijd. Met verhuisdozen vol spullen en onze lijven vol herinneringen gaan we met z’n vijven een nieuw avontuur aan. We kijken ernaar uit en we zien er tegenop. En dat is prima. Voor alle lieve, kleine kinderen in Groningen en omgeving. Drie hele lieve, kleine kinderen, zijn straks hard op zoek naar een paar nieuwe beste vrienden om mee te steppen, met autootjes te spelen, hockeyen, paardrijden en vooral heel erg veel te giechelen. Komen jullie eens bij ons spelen?

LEES OOK: Ga je kleiner wonen? Geen zorgen. Een kamer delen heeft heel veel voordelen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Onderschat de impact van verhuizen op kinderen niet
Sluiten