Rachelle Abbas
Rachelle Abbas Kinderen 8 jan 2019
Leestijd: 2 minuten

Na je 35e moeder worden maakt je slimmer, blijkt uit nieuw onderzoek

Het is bewezen: een kleintje krijgen na je 35e zorgt voor een stimulans voor je geheugen op latere leeftijd – die kans wordt nóg groter als je meer dan één kind hebt.

MAX Geheugentrainer move over. Een nieuwe studie heeft een verband gevonden tussen vrouwelijke vruchtbaarheidshormonen en brainpower.

Het onderzoek

Uit het onderzoek kwam naar voren dat functionele veranderingen in de hersenen geïnduceerd kunnen worden door reproductieve ervaringen effecten voor het leven kunnen hebben. Dan hebben we het vooral over verbetering van geheugen. Het is biologisch aannemelijk dat een latere zwangerschap bescherming zou kunnen bieden tegen cognitieve achteruitgang op een latere leeftijd. Is dat goed nieuws of is dat goed nieuws?

Er werden 830 vrouwen gevraagd om na de menopauze deel te nemen aan een paar testen om hun cognitieve vaardigheden te testen, zoals het onthouden van een woordenlijst en het opnieuw vertellen van een verhaal na heel wat afleiding. Daarnaast werden de deelnemers gevraagd om een vragenlijst in te vullen met vragen als het aantal zwangerschappen, het gebruik van anticonceptie en vragen over de menopauze (en bijbehorende klachten).

Onderzoek: kinderen kunnen stress erven van hun vader

De resultaten

Uit het onderzoek bleek dus dat vrouwen die hun laatste kind hebben gekregen na een leeftijd van 35 jaar, een betere cognitieve en verbaal geheugen hadden. Vrouwen die eerder baby’s hadden gekregen – in de leeftijd van 15 tot 24 jaar – bleken een lagere cognitieve functie te hebben zodra ze de middelbare leeftijd bereikten. De onderzoekers kunnen geen verklaring geven waarom dit gebeurde, maar zij geloven dat het ligt aan de kracht van vrouwelijke geslachtshormonen.

Volgens de studie verhoogt een enorme hormonale boost die een vrouw tijdens de zwangerschap krijgt, de hersencapaciteit. Als een vrouw op latere leeftijd zwanger raakt, gaan die effecten langer mee.

Wat ook verrassend is, is dat een vergelijkbaar effect optreed bij vrouwen die de anticonceptiepil meer dan tien jaar hadden gebruikt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme