Onderzoek: groot deel baby’s ervaart stress bij start kinderopvang

Nieuws Valéry de Voijs 5 mei 2022
Leestijd: 2 minuten

Hoe ervaren baby’s en hun ouders de start of terugkeer naar de kinderopvang? Een vraag waar niet alleen ouders antwoord op willen, maar ook onderzoekers het hoofd over buigen. Na een jarenlang onderzoek zijn deze week de resultaten bekend gemaakt: een ‘aanzienlijk deel’ van de baby’s, jonge kinderen en hun ouders ervaart stress als ze starten op de kinderopvang.

Dat blijkt uit jarenlang onderzoek door de Universiteit Leiden. Om het welzijn van kleintjes te verbeteren is er volgens de onderzoekers meer ondersteuning nodig van kinderen en hun ouders.

Stress bij baby’s op kinderopvang

In Nederland gaan kinderen relatief vroeg naar de kinderopvang: met gemiddeld zes weken zijn baby’s welkom. Dat levert nogal wat stress op, blijkt uit het onderzoek.

Met behulp van observaties en metingen is de afgelopen jaren onderzoek gedaan naar het stressniveau van baby’s en hun ouders op het kinderdagverblijf. Zowel vóór als na de start op het kinderdagverblijf werd speeksel afgenomen van de baby’s. Daarbij vulden ouders vragenlijsten in.

Invloed van ouders

Onderzoeker Sanne de Vet legt uit dat sommige baby’s méér stress ervoeren op het kinderdagverblijf dan thuis: “Dit hing samen met een paar ouderfactoren. We zagen dat als moeders beter afgestemd waren op de signalen van hun baby tijdens verzorgingsmomenten en wanneer ze minder verlatingsangst hadden, hun baby’s minder stress ervoeren”, zegt de Vet. “Ik vind het opvallend dat ouders invloed kunnen hebben op hoe een kind zich op de opvang voelt. Vaak wordt alleen gekeken naar de omstandigheden op de opvang zelf.”

Terugkeer naar de kinderopvang

Meer dan 600 ouders vulden ook een vragenlijst in over hoe zij de terugkeer van hun kind naar de kinderopvang na een lange onderbreking, in dit geval door corona, ervoeren. Wat bleek?  Ongeveer zeven op de tien ouders ervoeren stress tijdens de sluiting en ongeveer één derde van de ouders en kinderen ervoeren negatieve emoties na de heropening. Die stress zou volgens de onderzoekers onder andere komen door de andere omstandigheden, zoals het afzetten van hun kind bij de deur.

Advies aan kinderdagverblijven

  • Spreek bij de start met ouders over hun gevoelens. Een pedagogisch medewerker is geen hulpverlener, maar alleen al het uitspreken van zorgen kan ouders verlichting bieden.
  • Besteed aandacht aan de wenperiode: zorg voor een bepaalde opbouw en laat de ouders een deel van de tijd aanwezig zijn op de groep, dat is voor zowel de ouders als baby prettig.
  • Plan voldoende wenmomenten in. Het wenproces duurt langer als een kind maar één dag per week naar de opvang gaat.
  • Ga met ouders in gesprek over hoe het thuis gaat, zoals hun routines en hoe het kindje te troosten is. De wenperiode kan stressvol zijn en het helpt dan om sensitief te kunnen reageren.

Geheime trucjes van het kinderdagverblijf: speelgoed mee naar de wc

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme