Lizette van Loenen
Lizette van Loenen Kids 13 dec 2016

Onderzoek: baby’s leren mogelijk praten tijdens het eten

Het blijft voor onderzoekers een raadsel hoe baby’s hun eerste woordje leren. Er zijn talloze onderzoeken naar gedaan, want het gewoon even aan een baby vragen hoe ze dat hebben opgepikt, dat is natuurlijk een beetje lastig. Wetenschappers hebben nu een nieuwe theorie onderzocht.

Stel, je bent een baby. Het grootste gedeelte van de tijd lig je in je bedje, poep je je luiers vol en als je zin hebt, lach je lief naar oma en brabbel je wat. Maar dan ineens, kun je ‘mama’ zeggen. Of ‘papa’. Of ‘bah!’. Hoe die eerste woordjes ‘ontstaan’ is een interessant fenomeen voor wetenschappers. Elizabeth Clerkin, onderzoeker aan de universiteit van Indiana, heeft zich samen met haar collega’s uitgesloofd en ze hebben nu samen een nieuwe theorie ontwikkeld voor het ontstaan van de eerste woorden van baby’s.

LEES OOK: 8 redenen waarom baby’s veel slimmer zijn dan jij denkt

De wereld door de ogen van een etende baby

Volgens Clerkin en collega’s heeft het leren van woordjes wellicht dit alles te maken met de ervaringen die baby’s opdoen tijdens het eten. De onderzoekers bonden om het hoofdje van acht baby’s een cameraatje en legden vast hoe de wereld door de ogen van een baby eruit ziet tijdens het eten. De baby’s waren tussen de 8 en 10 maanden oud en werden tijdens 147 eetmomenten gefilmd. Wat blijkt? De eerste woordjes van een baby’s die gefilmd werden, hadden te maken met wat ze meemaakten, zagen en hoorden tijdens het eten.

Van een blik naar een woordje

Clerkin constateert dat baby’s de dingen die ze meemaken in verschillende categorieën verdelen in hun hoofd, en de dingen die zij het meeste zien (zoals papa en mama) zijn dan automatisch de dingen waar ze het meeste over nadenken én dus als eerste over zullen brabbelen. Natuurlijk helpt het als je veel met je kind oefent, maar de basis wordt dus waarschijnlijk vooral gelegd tijdens de eetmomentjes van een kind.

De eerste woordjes van je baby meemaken

Slimmer dan je denkt

Volgens de onderzoekers is het ook nodig om beelden te onderzoeken van baby’s in situaties waarbij ze niet eten, om op die manier de conclusie van dit onderzoek uit te breiden. Ook moeten er nog meer baby’s worden onderzocht om dit onderzoek meer body te geven. Wat we in ieder geval met zekerheid uit dit onderzoek kunnen concluderen, is dat baby’s die nog niet kunnen praten, slimmer veel mensen denken.

De eerste woordjes komen er dan op een té schattige manier uit. Vergeet Aap Nooit Mies, dít is het ABC van peuters >

Reageer op artikel:
Onderzoek: baby’s leren mogelijk praten tijdens het eten
Sluiten