Lizette van Loenen
Lizette van Loenen Eten 22 sep 2017

Onderzoek: bakken voor anderen is dé manier om te ontstressen (en anderen blij te maken)

Even de keuken induiken om aan de slag te gaan met een zelfgemaakte appeltaart, of een heerlijke cake bakken op zondagochtend is niet alleen heerlijk, maar kan superontspannend zijn. Je eigen baksels opeten is natuurlijk dé kroon op je werk, maar bakken voor anderen is volgens verschillende experts hartstikke goed voor je.

Creatief bezig

Het beste excuus om weer eens aan het bakken te slaan, is dat het supergoed voor je geestelijke gestel is. Volgens Donna Pincus van de universiteit van Boston is het bakken of koken van een gerecht dé manier om je stressniveau omlaag te krijgen. ‘Omdat je creatief bezig bent, worden de creatieve delen van je hersenen geactiveerd. Het is een uitlaatklep die er net zoals wanneer je muziek maakt of schildert, voor zorgt dat je je hoofd leeg kunt maken.’

Meer dan duizend woorden

Het is niet voor niets dat het heel normaal is in verschillende culturen om eten te gebruiken als middel om je waardering of liefde te uiten naar iemand anders. Volgens de Amerikaanse socioloog Susan Whitbourne staat het maken van eten voor anderen sterk in verbinding met je gevoel. ‘Het kan vooral heel fijn zijn voor mensen die het moeilijk vinden om de juiste woorden te vinden. Soms zegt het geven van een zelfgemaakt recept meer dan duizend woorden.’ En als je andere mensen blij maakt, krijg je daar zelf ook een gelukzalig gevoel van.

LEES OOK: Met deze 4 tips wordt bakken een stuk gezonder

Daarnaast krijg je van het specifiek bakken voor anderen een sterk gevoel van onzelfzuchtigheid en geeft het je het gevoel dat je iets goed doet voor de wereld. ‘Daardoor voel je dat jij als persoon iemand kunt helpen en je er echt toe doet. Hierdoor versterk je de band met degene waarvoor je bakt of kookt en voel je je gewaardeerd.

Mindful bakken voor anderen

‘Bakken vraagt veel van je concentratievermogen en moet je met de nodige focus doen. Je moet het recept volgen, ingrediënten afwegen en netjes te werk gaan. Als het een complex gerecht is wat je maakt, is smaak ook nog eens hartstikke belangrijk, dus ben je ook nog bezig met proeven tussendoor. Omdat je zo bezig bent met wat je aan het maken bent, komt je hoofd in een staat die je ook bereikt met een goeie yoga- of mindfulness-sessie’, legt Donna uit.

Het gaat niet alleen om het bakken zelf, maar al tijdens de voorbereiding ervan ben je al bezig met ontstressen. ‘Je bedenkt hoe je het gaat maken, wanneer je het gaat serveren, hoe je het gaat serveren, aan wie je het gaat geven en hoe je dat gaat doen. Bakken zorgt voor positieve gedachten en is dus dé manier om minder gezellige gedachten uit te schakelen.’

Alleen als je comfortabel bent in de keuken

Side note is wel dat bovenstaande effecten alleen werken als je je comfortabel voelt in de keuken. Ervaar je juist veel stress als je moet koken of bakken, dan kun je je misschien beter aan een ander creatief project wagen, zoals schilderen of het maken van muziek, adviseren de onderzoekers.

Haha! De taart die deze moeder voor haar man maakte is briljant

Reageer op artikel:
Onderzoek: bakken voor anderen is dé manier om te ontstressen (en anderen blij te maken)
Sluiten