Lizette van Loenen
Lizette van Loenen Persoonlijk 24 apr 2017
Leestijd: 2 minuten

Onderzoek bewijst: je geniet ergens meer van als je er een foto van maakt

Als we uit eten gaan, een concert bezoeken of naar de dierentuin zijn geweest met het hele gezin móeten we het even vastleggen met onze telefoon. Voor onszelf, de tijdlijn van anderen of voor familie of vrienden die er niet bij waren. Zou je bijna vergeten te genieten. Of juist niet?

Uit nieuw onderzoek van verschillende Amerikaanse universiteiten blijkt namelijk dat je ergens juist meer van geniet als je er even een fotootje van maakt. Voor het onderzoek werden negen verschillende experimenten gedaan onder tweeduizend mensen. Het uitgangspunt voor alle tests was wat de foto’s met het pleziergehalte van de deelnemers deed.

Meer plezier

De deelnemers werden opgesplitst in verschillende groepen, die dezelfde activiteiten deden. Denk aan een bustour of gezellig uit eten. De ene helft van de groep mocht hier wel foto’s bij maken, en de rest van de mensen mocht dit niet. Daarna kregen de deelnemers een vragenlijst waarin zij evalueerden hoeveel plezier zij hadden in wat ze hebben gedaan. Het bleek dat de mensen die foto’s mochten maken tijdens hun uitje het als leuker hadden ervaren dan de mensen die hun camera in hun zak moesten houden.

LEES OOK: 6 types om meteen te ontvrienden op Facebook

Meer betrokken

Waardoor beleefden mensen die wél foto’s mochten maken meer plezier? Omdat ze meer betrokken bleken bij de activiteit en er dus veel meer in opgingen. Zo namen de mensen die een museum bezochten mét fototoestel de kunstwerken beter in zich op dan de groep mensen die geen foto’s mochten maken. Dit werd geregistreerd door een bril die de pupilbewegingen vastlegde.

Kleine kanttekening

Maar niet alle foto’s zorgden voor een hoger pleziergehalte. Tijdens een intensieve activiteit, waar je camera letterlijk in de weg zit, werkt het namelijk de andere kant op en ervaar je minder plezier. Tijdens een handwerkopdracht moest bijvoorbeeld de ene groep deelnemen en de andere groep foto’s maken. De mensen die foto’s maakten hadden daar baat bij, de deelnemers zelf niet.

Emotie

Niet alleen voelen de mensen die foto’s mochten maken (van een niet intensieve activiteit) meer betrokkenheid, ook hun emotie werd erg versterkt, zoals iets negatiefs dat je ziet. Tijdens een opdracht moesten de mensen deelnemen aan een virtuele safari waarin een groep leeuwen een waterbuffel aanvielen. De mensen die foto’s mochten maken van deze gebeurtenis voelden zich na afloop minder blij dan de mensen die alleen mochten kijken.

Doet jouw kind mee aan cijfergooien op Instagram?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Science org

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Onderzoek bewijst: je geniet ergens meer van als je er een foto van maakt
Sluiten