Thea Tijssen
Thea Tijssen Kids 5 jan 2017

Onderzoek bewijst: je kunt een baby niet verwennen

‘Je kunt de baby nu het beste in z’n eigen bedje leggen.’ Ga je echt op elk huiltje af? Dat is niet goed, hoor.’ En: ‘Je moet hem leren hoe hij zichzelf moet troosten, anders is het straks te laat.’ Zeiden mensen dat soort dingen tegen je toen je baby nog hartstikke klein was? Volgens wetenschappers hadden ze volkomen ongelijk.

Want jouw instincten om je baby te troosten, continu bij je te dragen of bij elk huiltje op te pakken, hadden het bij het juiste eind. Baby’s zijn toch ook niet voor niets om op te vreten? Je zou ze het liefst 24/7 bij je willen dragen, de hele dag met ze willen knuffelen en aan ze willen snuffelen. En dat kan dus ook gewoon. Als iemand (een familielid, een vriendin, een kennis) dan voor je voeten gooit dat je je baby daarmee zou verwennen, dan kun je voortaan zeggen dat dit de grootst mogelijke onzin is.

Lange termijn effecten

Er zijn namelijk ontzettend veel onderzoeken die ondersteunen dat je een baby simpelweg niet kunt verwennen. Sterker nog: baby’s vasthouden komt hun gezondheid en ontwikkeling alleen maar ten goede. Onlangs stond er een onderzoek in Pediatrics dat keek naar de effecten van huid-op-huidcontact bij prematuurtjes. Ze keken naar de lange termijn, dus niet alleen naar de effecten die het vasthouden van je baby de eerste weken had, maar ook naar wat het met deze baby’s deed toen ze zo’n 20 jaar verder waren.

LEES OOK: Dit adoptiebureau zoekt vrijwilligers om met baby’s te knuffelen

Hoger salaris

De te vroeg geboren baby’s die huid-op-huidcontact hadden gehad, hadden een hoger IQ, significant meer grijze stof in hun hersenen en ontvingen zelfs een hoger salaris bij hun banen dan degenen die toen ze baby’s waren geen huid-op-huidcontact hadden gehad.
De baby’s mét huid-op-huidcontact waren ook minder vaak hyperactief en agressief op school en waren sowieso minder vaak ziek tijdens hun schoolperiode.

Voldragen baby’s

Ja, ik snap dat dit onderzoek zich specifiek richtte op premature baby’s, die toch al kwetsbaar zijn en extra veel liefde nodig hebben. Maar onderzoeken op voldragen baby’s hebben vergelijkbare uitkomsten. Het onderzoek uit 2012 van het Cochrane Pregnancy and Childbirth Group’s Trials Register liet zien dat voldragen baby’s die huid-op-huidcontact hadden gehad toen ze net geboren waren, een beter werkend hart én beter werkende ademhalingsorganen hadden, het beter deden met borstvoeding en minder vaak huilden.

Minder kans op krampjes

En het zijn niet alleen die momenten vlak nadat je kind geboren is. Het vasthouden van je baby überhaupt heeft ook weken na de geboorte positieve effecten. Een ouder, maar vergelijkbaar onderzoek van Pediatrics laat zien dat baby’s knuffelen een grote impact heeft op hun tevredenheid en zelfs hun mogelijkheid om regelmatig te eten.
Niet alleen dat, je baby bij je dragen voor een groot gedeelte van de dag vermindert de kans op koliek (ernstige kramp) die vaak de kop opsteekt als je baby zo’n zes weken oud is en als je borstvoeding geeft (steek je hand op als je baby heftige krampjes had en je er alles voor zou hebben gegeven als je wist hoe je zijn pijn dat huilen kon stoppen!).


LEES OOK: 11 x voorwerpen waarvan ik het bestaan niet kende voordat ik moeder werd

Binden

Nog meer? Je baby vasthouden tijdens pijnlijke medische behandelingen, zoals vaccinaties en hielprikjes vermindert je baby’s pijnervaring, volgens een onderzoek naar dit onderwerp. Huid-op-huidcontact heeft ook een substantieel effect op de mogelijkheid van een baby om goed uit de borst te drinken, en ongeacht de voedingsmethode, je baby vasthouden helpt ouders absoluut te binden en een diep en blijvend verbond te vormen met hun nageslacht.

Waarschuwen

Zo. Dat was best veel toch? En ik zou zo nog uren kunnen doorgaan, hoor. Er is gewoon zoveel te vinden om te bewijzen dat je je baby absoluut niet kan verwennen. Maar dan ook écht niet. Je zou eerder gewaarschuwd moeten worden als je je kind te weinig oppakt, vasthoudt of knuffelt, want dat zou wél negatieve gevolgen kunnen hebben, als je kijkt naar de gezondheid en ontwikkeling van je kind.

Onder de neus duwen

Ik zou bijna terug in de tijd willen gaan om deze onderzoeken onder de neus te duwen van de mensen die ooit hebben gevraagd ‘of ik mijn baby niet teveel verwen’. Maar eerlijk gezegd was ik net als de meeste moeders – te uitgeput om erover in conclaaf te gaan of te onderzoeken hoe dat eigenlijk zit.

Ken je een moeder die dit soort opmerkingen weleens krijgt? Tag haar hieronder, dan ziet ze dat ze hartstikke goed bezig is.

Ben jij een kersverse moeder en heb je het gevoel dat je – op het knuffelen na – fout na fout maakt? Dit zijn de grootste valkuilen voor nieuwe moeders.

Bronnen foto’s: Bloglovin.com, Weheartit.com, Tumblr.com

OPENINGSBEELD: Instagram.comscarymommy.com

Reageer op artikel:
Onderzoek bewijst: je kunt een baby niet verwennen
Sluiten