Onderzoek bewijst: placenta eten minder gezond dan vaak wordt gedacht

Gingen we vroeger massaal over ons nek bij het idee om de moederkoek op te eten, inmiddels lijkt het een trend om de placenta na de geboorte op te eten omdat het heel gezond zou zijn. Misschien niet per se zo uit de pan, maar veel vrouwen laten er pillen of poeders van maken. Maar is het wel zo gezond als gedacht?

Er zijn verschillende redenen dat vrouwen hun placenta tegenwoordig nuttigen. Ze geloven dat het een postpartum depressie tegen kan gaan, dat het goed is voor de productie van moedermelk en dat er ontzettend veel vitaminen inzitten.

Nu zou dat allemaal best kunnen kloppen. Maar er is een veronderstelling die in elk geval niet waar blijkt te zijn. Een studie heeft namelijk aangetoond dat er geen enkel voordeel voor je ijzerwaarde zit aan het eten van de placenta. Je kunt beter spinazie gaan eten. En dat terwijl ijzertekort een groot probleem kan vormen tijdens en na de zwangerschap.

Goed voor jezelf zorgen

Placentapillen en placebo’s

In het onderzoek werden vrouwen in twee groepen gedeeld: de ene helft slikte pillen van hun eigen placenta, de andere groep kreeg een placebo. Die weken na de geboorte van het kind werden de vrouwen onderzocht. Wat bleek? Er was geen boost in de ijzerwaarde te vinden bij de mensen die placentapillen geslikt hadden. Bummer.

LEES OOK: ‘Hè, waar ga je pillen van laten maken? Van je placenta?!’

Te laag ijzerniveau

Sterker nog, uit het onderzoek bleek dat de vrouwen die de echte pillen slikten een te laag ijzerniveau hadden. En dat is een serieus probleem. Een te groot ijzertekort na de zwangerschap kan resulteren in bloedarmoede, wat weer kan leiden tot een postpartum depressie. Ai.

Natuurlijk, we zeggen niet dat je placenta niet moet eten. Veel vrouwen zweren erbij, en dat is prima. Maar voor degenen die het puur voor de ijzerboost doen: het toch echt wel verstandig om er ook extra voedingssupplementen bij te slikken.

Toch je placenta opsmikkelen, maar liever geen pillen? Dan hebben we hier vijf recepten om te genieten van je placenta

Bron hoofdfoto: placentapills

scarymommy

Reageer op artikel:
Onderzoek bewijst: placenta eten minder gezond dan vaak wordt gedacht
Sluiten