Lizette van Loenen
Lizette van Loenen Kids 1 feb 2017
Leestijd: 2 minuten

Onderzoek bewijst: kinderen vinden hun huisdier leuker dan hun broertje of zusje

Hebben jullie thuis een huisdier? Dan weet je waarschijnlijk hoe gek kinderen op de hond, kat of welk dier dan ook kunnen zijn. Maar wist je ook dat de meeste kinderen gekker zijn op hun huisdier dan op hun broer of zusje? Volgens het onderzoekers is het echt zo.

Je kind haalt meer plezier uit het spelen met de hond, kat, cavia of goudvis (ja, kan gewoon), dan uit spelen met zijn of haar broertje of zusje. Dat is bewezen door de universiteit van Cambridge. De onderzoekers focusten zich op 77 twaalfjarige kinderen uit verschillende huishoudens. Daar kwam uit dat deze kinderen een sterkere band met hun huisdier hadden dan met de aanwezige broertjes of zusjes.

Invloed op de mentale gezondheid van kinderen

‘Iedereen die vroeger een huisdier had, weet dat je hem zo nu en dan in vertrouwen nam en er een hele hechte band mee had. We wilden nu meten hoe sterk die band nu werkelijk is, en vergeleken hem met de band tussen broers en zussen’, verklaart Matt Cassells, de leidend onderzoeker. Op die manier willen onderzoekers in kaart brengen welke invloed dieren op de mentale gezondheid van kinderen heeft. Zo zouden huisdieren een hoop stress wegnemen, en ervoor zorgen dat kinderen zich een stuk veiliger voelen.

LEES OOK: 12 redenen waarom elk kind een hond zou moeten hebben

Emotionele band

Ondanks dat dieren eigenlijk totaal niet met mensen te vergelijken zijn, vonden de onderzoekers dat verwaarloosbaar voor de resultaten van het onderzoek. Volgens Cassells is het niet belangrijk dat dieren bijvoorbeeld niet kunnen praten, het gaat hem om de emotionele band die er tussen dier en kind zit.

Grappig feitje: meisjes waren het meest verbonden met hun huisdier, maar maakten er ook het meeste ruzie mee. Jongens hadden ook een goede band met hun huisdier, maar waren minder sterk emotioneel verbonden met ze.

Hebben jullie een hond? Lees dan vooral dit artikel even

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Medical Express

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Onderzoek bewijst: kinderen vinden hun huisdier leuker dan hun broertje of zusje
Sluiten