Kids 27 okt 2017 Anne Broekman

Onderzoek bewijst: ouders van gelukkige kinderen doen dit ene ding heel goed

We willen allemaal kinderen die vrolijk en dartelend door het leven gaan. Dat is natuurlijk niet altijd de realiteit, maar het doel is wel om gelukkige kinderen groot te brengen. Volgens recent onderzoek is er één ding in de opvoeding dat ouders van gelukkige kinderen met elkaar gemeen hebben.

Vrij laten

Wetenschappers van University College Londen deden onderzoek naar wat kinderen nou echt tot gelukkige mensen maakt, zowel in hun jeugd als later in hun leven. Wat bleek? Mensen die hun ouders in hun jeugd als minder controlerend en meer verzorgend hebben ervaren, worden later gelukkiger en meer tevreden personen. De andere kant van de medaille: de mensen wiens ouders hen in hun jeugd weinig vrij lieten, hadden later in hun leven een lager zelfbeeld.

Belemmering

Volgens hoofdonderzoeker Mai Stafford hebben mensen die tijdens hun jeugd van hun ouders warmte, vertrouwen en affectie kregen, later in hun leven een beter mentaal welzijn. Maar personen die ouders hadden die erg controlerend waren, zaten duidelijk minder goed in hun vel. Stafford: ‘Hieronder wordt verstaan: ouders die hun kinderen geen eigen beslissingen laten maken, die hun privacy niet respecteren en hun onafhankelijkheid belemmeren.’

Stabiele basis

Controlerend gedrag moet niet verward worden met het stellen van grenzen en regels. Want dat is prima – en broodnodig. Het is heel goed om bedtijden vast te stellen, klusjes uit te delen en te controleren of het huiswerk af is. Kortom: dan worden er eisen gesteld aan gedrag, niet aan gevoelens. De onderzoeker: ‘We weten van andere studies dat als een kind een goede hechting heeft met z’n ouders, dat betekent dat het zich als volwassene ook beter aan anderen hecht. Ouders geven dan een stabiele basis om de wereld te ontdekken. Bij psychologische controle wordt de onafhankelijkheid van een kind beperkt en het stelt een kind minder goed in staat om met emoties om te gaan.’

Geluk

De sleutel tot succes (of eigenlijk: geluk) is dus het tot op zekere hoogte vrijlaten van je kinderen. Verwachtingen van ze hebben en grenzen stellen is oké, maar vertel ze ook waarom je dingen verwacht of bepaalde regels opstelt. Laat je kinderen ook hun mening hierover geven, en luister dan ook naar ze. En ook al zijn jullie het niet altijd eens met elkaar, laat wel zien dat je hun perspectief respecteert. Ook een aanrader: laat je kinderen zo veel mogelijk hun eigen beslissingen nemen (al moet je dan soms op je handen zitten of op je tong bijten). De beste manier om het maken van keuzes en het nemen van verantwoordelijkheid hiervoor te leren, is door het op jonge leeftijd al zelf te doen. Dus: laat je dochter al haar netjes gespaarde zakgeld maar verbrassen aan een plastic prul waarop ze haar zinnen heeft gezet. Ze wordt er later alleen maar gelukkiger van.

Bron: Inc.com

Eens wordt de eerste keer… Je kind(eren) alleen thuis laten? Een kindercoach geeft tips!

Reageer op artikel:
Onderzoek bewijst: ouders van gelukkige kinderen doen dit ene ding heel goed
Sluiten