Lizette van Loenen
Lizette van Loenen Kids 28 mrt 2017

Onderzoek: borstvoeding heeft niet per se invloed op het gedrag van je kind

Er zijn honderden redenen waarom je je kind borstvoeding zou geven (of juist niet), maar dat het gedrag van je kind er op de lange termijn van verandert, hoeft er niet een van te zijn. Onderzoek heeft namelijk aangetoond dat daar geen relatie tussen is.

Borstvoeding geven is gezond, zo veel is duidelijk, maar er is ook vaak geschreven dat het geven van borstvoeding een positief effect heeft op het gedrag van kinderen. Volgens een recent onderzoek zijn kinderen die tot en met zes maanden borstvoeding krijgen inderdaad een stuk minder hyperactief als ze drie jaar oud zijn. Helaas is daar op hun vijfde niets meer van over, en zijn ze net zo (hyper)actief als leeftijdsgenootjes die geen borstvoeding hebben gekregen.

Cognitieve skills

Dat is een van de voorbeelden die uit het onderzoek van de Ierse onderzoeker Lisa-Christine Girard van de universiteit van Dublin kwam. Volgens haar zijn er geen aantoonbare resultaten gevonden die bewijzen dat er een link is tussen borstvoeding en het gedrag van kinderen. Lisa-Christine onderzocht samen met haar co-auteurs ruim achtduizend Ierse kinderen van negen maanden, drie jaar en vijf jaar oud. Ze richtte zich vooral op het vocabulaire en de cognitieve skills van deze kinderen.

LEES OOK: Moeder maakt statement over borstvoeding: ‘Ik wou dat ik er nooit aan begonnen was’

Geen aantoonbare afwijkingen

Uit de resultaten bleek dat kinderen die borstvoeding hebben gekregen na hun geboorte niet per se een beter aanpassingsvermogen hebben. Ook zijn ze niet beter in taal dan kinderen die geen borstvoeding hebben gehad, en wijkt hun gedrag ook niet op een speciale manier af, net als hun denkvermogen.

Nuance

Omdat niet alle kinderen evenveel en even lang borstvoeding hebben gehad, deelden de onderzoekers de kinderen in in verschillende groepen. Ook de kinderen die op een andere afwijkende manier borstvoeding hebben gekregen, werden in een aparte groep onderzocht. Uit alle groepen bleek dat borstvoeding geen invloed heeft op het cognitieve vermogen van de kinderen op de lange termijn.

De 10 fases van borstvoeding waar elke kersverse moeder doorheen gaat

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Pediatrics on Monday

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Onderzoek: borstvoeding heeft niet per se invloed op het gedrag van je kind
Sluiten