Muriel Oonincx
Muriel Oonincx Persoonlijk 27 okt 2017
Leestijd: 3 minuten

Onderzoek: mensen die dagdromen blijken dus slim en creatief te zijn

Dagdromen wordt regelmatig gezien als een aspect bij mensen die focus missen, er niet bij zijn of zelfs afwezig zijn. Althans, dat merk ik aan de leraressen van mijn zoon (die een dromertje is). Of aan mensen in mijn omgeving die me ‘tot de orde’ roepen als ik weer eens glazig voor me uitkijk op mijn werk. ‘Hallooo, waar ben je?’ hoor ik dan. Nou, slim en creatief aan het zijn is, nu het antwoord, bijkt uit onderzoek.

Een nieuwe studie aan het Georgia Institute of Technology suggereert namelijk dat dagdromen op je werk (of ergens anders) helemaal niet slecht hoeft te zijn. Het kan een teken zijn dat je erg slim en creatief bent.

Dagdromen en de hersenen

Co-auteur van het onderzoek Eric Schumacher, professor in de psychologie legt uit: ‘Mensen die een efficiënt brein hebben, kunnen te veel capaciteit in de hersenen hebben waardoor hun gedachten kunnen afdwalen en ze gaan dagdromen. Het patroon van de hersenen werd onderzocht bij 100 mensen die allen in een MRI scan werden gelegd. Aan de deelnemers werd gevraagd te focussen op één vast punt, gedurende vijf minuten. De uitkomsten werden gebruikt om conclusies te trekken over hoe delen van de hersenen met elkaar samenwerken.

LEES OOK: Wist je dat het heel goed is om kinderen klusjes te geven, blijkt uit onderzoek.

Zo konden ze zien welke hersenonderdelen met elkaar samenwerking in een wakkere, maar rustende toestand. En het verrassende resultaat hiervan komt erop neer dat de gemeten patronen gerelateerd blijken te zijn aan verschillende cognitieve capaciteiten. Met andere woorden: vaardigheden van mensen op het gebied van denken, problemen oplossen etcetera; verzamelnaam cognitie.

Dagdromers en hun intelligentie

Aan de hand van een ingevulde vragenlijst van de deelnemers werden vervolgens conclusies getrokken over de mate van dagdromen en een hoge score op intellectueel gebied en creatief vermogen. Des te meer de mensen aangaven te dagdromen, des te hoger die score.

Efficiënt brein

Mensen denken dat dromen overdag iets ‘slechts’ is. ‘Je probeert op te letten, gefocust te zijn en erbij, maar je kan het niet’, zegt Schumacher. Deze data suggereren dat dat niet altijd waar is. ‘Sommige mensen hebben gewoon een efficiënter brein.’ Een efficiënter koppie kan dus bij simpele taken gemakkelijk afdwalen zonder dat het denkvermogen aangetast wordt.

Afgeleid en slim

Hoe je nu kan weten of jij zelf of je kind zo’n slim koppie heeft? Let maar eens op of je in het werk afgeleid kan zijn terwijl er iets besproken wordt en als je dan weer incheckt, je de materie gewoon goed kan volgen zonder iets belangrijks gemist te hebben.

Bij kinderen kun je misschien wel voorzichtig zeggen dat als hij of zij ontzettend intelligent is (en ver vooruit op de rest van de klas), lessen in de klas binnen no-time begrijpt en vervolgens over kan gaan tot dagdromen of afdwalen. Hun orde van de dag…

Vervolgonderzoek

Wat de onderzoekers betreft zijn met dit onderzoek de deuren geopend voor vervolgonderzoek om nog beter te begrijpen wanneer dagdromen een positief ding is en wanneer het juist niet werkt.

Wat mij betreft heb ik nu een slim instituut achter me om mijn collega’s en juffen op school ‘mee om de oren te slaan’. Hoezo moeten we niet zo veel dromen? Laat ons, want het is een teken van intelligentie en creativiteit!

Nog zo’n leuk onderzoekje: kinderen die vaak liegen, zijn intelligenter.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Onderzoek: mensen die dagdromen blijken dus slim en creatief te zijn
Sluiten