Soraya Vogelaar
Soraya Vogelaar Persoonlijk 11 mei 2017
Leestijd: 2 minuten

Onderzoek: dit is waarom iemand anders je profielfoto moet uitkiezen

Vind je het weer tijd voor een nieuwe leuke profielfoto op Facebook of een professionele foto op LinkedIn? Een tiental selfies is zo gemaakt. Maar welke het uiteindelijk wordt, kan je dan beter niet zelf uitkiezen.

Volgens onderzoek dat gepubliceerd is in the Cognitive Research Journal blijkt namelijk dat een vriendin of zelfs een vreemde een betere foto voor je uit kan kiezen dan jijzelf.

Lastig inschatten

Volgens de onderzoekers kunnen we zelf maar lastig inschatten welke foto van onszelf de juiste indruk zal achterlaten. Voor het onderzoek werden de deelnemers 12 van hun eigen Facebookfoto’s voorgelegd. Elke foto werd gecropped zodat alleen het gezicht te zien was. Vervolgens moesten de deelnemers kiezen welk van de 12 foto’s ze zouden gebruiken als profielfoto op Facebook, LinkedIn of een datingsite. Daarnaast moesten ze de kiekjes ook beoordelen op de uitstraling. Daarvoor konden ze kiezen uit aantrekkelijk, betrouwbaar, dominant, competent en zelfverzekerd. Nadat de deelnemers uit beoordeeld waren, was het de beurt aan een groep onbekenden om hun mening te geven over de foto’s. Wat bleek? De meningen van de onbekenden weken erg af van die van de deelnemers.

LEES OOK: Profielfoto met je kinderen erop? Misschien toch kiezen voor een andere..

Andere blik

Andere mensen kijken dus anders naar een foto van jou dan jijzelf. Volgens de onderzoekers zie je je eigen gezicht anders, omdat je naar jezelf kijkt in spiegelbeeld. Je ziet jezelf iedere dag in de spiegel waardoor elk detail je opvalt. Daarnaast zeggen de onderzoekers dat we geneigd zijn om ons uiterlijk hoger in te schatten, waardoor je je profielfoto niet accuraat kunt beoordelen. Een ander kan dit wel objectief beoordelen, omdat die je gezicht minder vaak ziet. De onderzoekers zeggen dat dit belangrijk is als je jezelf van je beste kant wilt laten zien. ‘Dit is voor de praktijk erg belangrijk. Als je op een bepaalde manier wilt overkomen, kan je aan een ander vragen om de foto te kiezen.’ Eigenlijk klinkt dit best logisch; je kijkt natuurlijk niet zelf constant naar je foto, maar anderen. Het is je visitekaartje. Zo schat een toekomstige werkgever in of je betrouwbaar overkomt. Je Facebookvriend misschien of je lekker spontaan bent. En je nieuwe vlam of je lief en zelfverzekerd overkomt. Dus hup, gauw die foto’s Whatsappen naar een vriendin, ze heeft er oog voor ;).

Foto’s maken is ook puur plezier beleven. Volgens onderzoek geniet je meer wanneer je ergens een foto van maakt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Cognitive Research Journal

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Onderzoek: dit is waarom iemand anders je profielfoto moet uitkiezen
Sluiten