Rachelle Abbas
Rachelle Abbas Kids 12 feb 2019
Leestijd: 2 minuten

Met je kleine knuffelen zorgt voor een (positieve) verandering in het DNA, blijkt uit onderzoek

We weten allemaal dat huid op huid contact bij baby’s goed is, zo zorgt het er onder andere voor dat – als het direct na geboorte gebeurt – de baby gekoloniseerd wordt door dezelfde bacteriën als die van zijn moeder, wat van belang wordt gezien bij de preventie van allerlei allergieën. Maar uit dit onderzoek blijkt dat de voordelen van knuffelen met je kleine nog veel dieper gaat dan we dachten.

Volgens een onderzoek hebben de knuffels die we onze kinderen geven als baby’s een blijvende impact op moleculair niveau, voor jaren! Knuffelen met je baby verandert hun DNA.

6 redenen waarom vaker knuffelen goed is voor je gezondheid

Knuffelen en DNA

De onderzoekers volgden 94 gezonde baby’s die 5 weken oud zijn en vroegen hun ouders om dagboeken bij te houden van wanneer de baby’s aten, sliepen, huilden en hoeveel lichamelijk contact er was tijdens het verzorgen.

Zo’n 4,5 jaar later werd er speeksel afgenomen zodat wetenschappers hun DNA konden onderzoeken. Tijdens die onderzoeken ontdekten de onderzoekers dat de kinderen die niet veel werden geknuffeld en vastgehouden én vaker overstuur waren, een moleculair profiel hadden in hun cellen die voor hun leeftijd onderontwikkeld waren.

De onderzoekers zoeken nog uit wat de gevolgen van deze ‘biologische onvolwassenheid’ voor hun gezondheid en psychologische ontwikkeling is.

Dit is waarom kinderen knuffelen zo fijn vinden

Volop knuffelen

In de tussentijd raden ze ouders aan zoveel mogelijk te knuffelen met hun baby en nooit het idee te hebben dat ze hen te veel verwennen.

Knuffelen heeft namelijk niet alleen invloed op hun cellen, hun hersenen hebben er ook wat aan: een eerder onderzoek liet zien dat het tonen van genegenheid blijvend van invloed is op hoe een baby reageert op aanrakingen. Lekker blijven knuffelen, dus!

Je kind knuffelen als hij zich dramatisch gedraagt? Klinkt gek, maar om deze reden is het juist goed! 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Met je kleine knuffelen zorgt voor een (positieve) verandering in het DNA, blijkt uit onderzoek
Sluiten