Lizette van Loenen
Lizette van Loenen Kids 31 aug 2016

Onderzoek: een slechte moeder of niet? Zo oordelen anderen over je

Als mensen iemand het stempel ‘slechte moeder’ geven, spelen morele gevoelens een veel grotere rol dan de risico’s die de situatie daadwerkelijk met zich meebrengt. Zo blijkt uit recent Amerikaans onderzoek van de universiteit van Californië.

Stel, de ene moeder laat haar kind tien minuten alleen in de auto, omdat ze snel een recept moet ophalen voor haar zieke man en de andere doet dat, omdat ze even met haar minnaar wil praten. Welk kind loopt het meeste risico? Dit was een van de vragen die de 1.300 deelnemers van het onderzoek voorgeschoteld kregen.

Meeste risico

En zo kregen de deelnemers van het onderzoek steeds dezelfde type vragen over verschillende situaties waarin een moeder een kind een tijdje alleen laat. Aan de ene kant om een reden die voor veel mensen moreel niet goed is en aan de andere kant om een reden die ethisch wel oké is. Steeds moesten de respondenten aangeven in welke situatie het alleen gelaten kind het meeste risico loopt.

Lees ook: dit is wat je als moeder niet hardop mag zeggen (want anders denken ze dat je een slechte moeder bent)

Minnaar

Verrassend aan de resultaten is dat er een zichtbaar patroon is. Telkens als een kind alleen werd gelaten voor het plezier van de moeder (bijvoorbeeld omdat zij met haar minnaar wilde praten) vond acht op de tien respondenten dat het kind verruit het meeste risico liep. Samengevat: haar ongeplande afwezigheid werd gezien als veiliger dan wanneer ze haar kind alleen liet om een ‘geplande’ reden, zoals haar werk en al helemaal haar stiekeme lover. Terwijl de moeder in de moreel juiste situatie net zo lang weg was en het risico even groot was.

Bevooroordeeld

Volgens onderzoeker Tania Lambrozo komt dit, omdat we niet in staat zijn onze gevoelens uit te schakelen bij het oordelen over een situatie. In feite zijn we dus bevooroordeeld tijdens het oordelen over hoe gevaarlijk een situatie voor het kind is. Hoe immoreler de reden, hoe meer risico het kind loopt. Althans, dat denken we.

Lees ook: 12 onderwerpen waar moeders zeker ruzie over krijgen

Reageer op artikel:
Onderzoek: een slechte moeder of niet? Zo oordelen anderen over je
Sluiten