Kirsten Athmer
Kirsten Athmer Mind mei 26, 2016

Onderzoek: een werkdag van 6 uur is beter voor je

We hebben het er maar druk mee: je privéleven én werk combineren. Twee uur minder werken? Als dat zou kunnen, graag! In Zweden werd het realiteit.

Het Scandinavische land kwam namelijk met een interessant experiment op de proppen: de 6-urige werkdag. Oké, niet héél Zweden deed/doet eraan mee, slechts een aantal bedrijven participeerden. Voor het onderzoek kregen verschillende werknemers een werkdag van zes uur aangeboden in plaats van acht, zonder loonsverlaging. Doel? Werknemers motiveren om meer werk te verrichten in minder tijd. De voorwaarde was dan wel dat ze absoluut niet op social media mochten zitten.

En warempel, het werkte nog ook. Niet alleen de productiviteit bleek omhoog te gaan, maar het aantal absentie-meldingen nam ook af en de gezondheid van werknemers verbeterde. Uiteindelijk zorgde dit er weer voor dat de werknemers een groter geluksgevoel ervoeren.

Zelf kunnen we ook nog wel wat voordelen bedenken van een 6-urige werkdag: het ontwijken van de avondspits, meer plezier (want meer vrije tijd), een verbeterd sociaal leven (want meer vrije tijd) en meer gefocust personeel (want je concentratieboog heeft ook een limiet).

Nét even twee extra power uurtjes over voor onszelf? Wat vind jij? Ben je pro of contra 6-urige werkdag? Vertel het ons!

Wat doe je als je tijd met de kinderen wilt doorbrengen, maar geen tijd hebt? Nou dít dus! En dit zijn negen dingen die je nooit tegen een werkende moeder moet zeggen >

Reageer op artikel:
Onderzoek: een werkdag van 6 uur is beter voor je
Sluiten