Susan Dalstra
Susan Dalstra Persoonlijk 14 sep 2018
Leestijd: 2 minuten

Onderzoek: mensen vinden jou een stuk leuker dan je denkt

We zijn veel meer bezig met wat anderen ons zouden vinden dan we eigenlijk willen toegeven. Fijn als jij iemand bent die daar lak aan kan hebben, maar voor al die anderen is er goed nieuws: de eerste indruk die je achterlaat is een stuk positiever dan je denkt.

De like-kloof

Dat blijkt uit onderzoek van Harvard. Zij publiceerden hun conclusies in het blad Psychological Science. Wat blijkt: accuraat inschatten wat een gesprekspartner van ons vindt, is een stuk moeilijker dan we denken.

Dat noemen de onderzoekers de ‘like-kloof’. We gaan er te snel en te vaak onterecht vanuit dat een nieuw iemand ons raar of onaardig vindt. Door die aanname loop je zo een heleboel potentiële vriendschappen mis.

Voor een deel van het onderzoek lieten de wetenschappers vrijwilligers die elkaar niet kenden vijf minuten met elkaar praten. Na zo’n algemeen kennismakingsgesprekje moesten de deelnemers beoordelen hoe leuk ze hun gesprekspartner vonden en aangaven in hoeverre ze dachten dat hun gesprekspartner hen leuk zou vinden.

Over het algeheel genomen beoordelen we onze gesprekspartner met een veel hoger cijfer dan we onszelf toebedelen. Dat onderschrijft maar weer eens dat we onze eigen strengste criticus zijn. De onderzoekers bestudeerden ook video’s van die gesprekken en zagen dat we de tekenen dat onze gesprekspartners genieten van het gesprek amper oppikken.

Irrationele hersenspinsels

Het advies om je de volgende keer niet zo druk te maken, komt neer op: fake ’till you make it. Dat zegt therapeut en relatie-expert David Bennett. ‘Ik moedig mijn cliënten aan om de strijd aan te gaan met cognitieve vertekeningen. Die vertekeningen zijn onlogische en niet-behulpzame gedachtes. Wanneer je een nieuw iemand ontmoet, stuurt je brein die gedachtes massaal uit. Gedachten als: ze vinden me raar of: hij gaat nooit bellen, zijn voorbeelden van dat soort hersenspinsels.

Erkennen dat je geplaagd wordt door die irrationele gedachtes helpt al. Probeer die gedachtes te verdrijven met meer positieve en logische gedachtes. Als je erin slaagt af en toe uit je eigen kronkels te stappen, kun je je laten verbazen hoeveel mensen je geweldig vinden om wie je bent.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme