Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Relatie 21 jul 2022

Onderzoek: dit is wat gelukkige stelletjes doen (85% van de tijd)

Een langdurige, gezonde en stabiele relatie opbouwen is geen vanzelfsprekendheid. Hoe graag we de ander ook zien, vaak genoeg lopen relaties stuk door breuklijnen die te groot werden of door andere conflicten. Des te interessanter is het om te kijken wat de wetenschap te zeggen heeft over de sleutel van een gelukkige relatie.

Uiteraard is een relatie altijd een samenspel van factoren. Toch is het boeiend om te zien dat er één cruciaal element is dat succesvolle koppels met elkaar gemeen hebben.

De sleutel: aanbieden om te verbinden

Dat cruciale element voor goede relaties blijkt ‘m te zitten in momenten waarop je je partner de kans geeft om te verbinden. Een ‘bid for connection‘ wordt dat in het Engels genoemd: momenten waarop jij of je partner een stukje communicatie aanbiedt zonder dat je daarbij een rechtstreekse vraag stelt. Dit kan in de vorm zijn van een uitspraak, een mijmering of een terloopse opmerking die een reactie bij de ander losmaakt.

Klinkt abstract? We geven een voorbeeld. Na een lange werkdag wijst je partner je erop dat het begon te regenen op weg naar huis van het werk. Dat lijkt misschien een onbenullige opmerking, maar onderschat de waarde daarvan niet. Het geeft jou immers de kans om je naar je partner toe te draaien en om een gesprek aan te knopen.

Door het te hebben over die regenbui op de terugweg, wordt een opening gemaakt om ook over andere onderwerpen te communiceren.

Wat gelukkige stelletjes doen

Je partner ruimte bieden om te verbinden is dus één ding, maar dat alleen maakt een relatie nog niet per se succesvol, zo blijkt. Wetenschappelijk onderzoek heeft namelijk aangetoond dat succesvolle koppels zich onderscheiden door in te gaan op de bids for connection van hun partner en dit voor 85 procent van de tijd.

Minder succesvolle koppels zouden slechts 1/3 van de tijd ingaan op de aanbiedingen om te verbinden met hun partner. Kortom: geeft je partner een (ogenschijnlijk) kleine opmerking? Grijp die kans aan om erop in te gaan en vraag erop door.

Het zou op de lange termijn wel eens héél goede effecten kunnen hebben op je relatie.

Bewuste aandacht – de basis voor een gelukkige relatie? Deze relatiecoach deelt tips

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Onderzoek: dit is wat gelukkige stelletjes doen (85% van de tijd)
Sluiten