Samantha Lakker
Samantha Lakker Algemeen 21 jun 2018
Leestijd: 2 minuten

Helicopter parenting is volgens dit onderzoek toch niet zo’n goed idee

Vorige week vertelden wij jullie nog waarom het helemaal niet erg is om een helikopter moeder te zijn. Maar uit een recent onderzoek is gebleken dat er wel degelijk haken en ogen zitten aan deze opvoedingsstijl.

Het onderzoek

De studie heeft onderzocht in welke mate moeders van in totaal 422 peuters playtime domineerden en lieten zien wat hun kind moest doen. Vervolgens bestudeerden de onderzoekers hoe deze kinderen zich in de daaropvolgende acht jaar gedroegen. Hieruit is gebleken dat een aantal kinderen van helikopterouders gedragsproblemen kregen op latere leeftijd. De kinderen zijn op een latere leeftijd minder goed in staat om hun emoties en impulsen onder controle te houden. Dit leidt dan weer tot problemen op school, volgens het nieuwe onderzoek.

De meningen verschillen

‘Helikopterouders hebben meestal alleen maar goede bedoelingen en willen hun kinderen alleen maar ondersteunen en er voor ze zijn. Echter is het voor kinderen nodig om bepaalde emotionele vaardigheden en gedragsvaardigheden te stimuleren. Ouders moeten hun kinderen de ruimte geven om zelfstandig met bepaalde emoties leren om te gaan, en alleen sturing geven wanneer de taak te lastig wordt.’, aldus onderzoeker Nicole Perry van de Universiteit van Minnesota Twin Cities.

Maar niet iedereen is het eens met het onderzoek. Professor Janet Goodall van de Universiteit van Bath heeft zo haar kanttekeningen bij het onderzoek. Volgens haar is het namelijk er lastig om te zeggen hoeveel ouderlijk toezicht ‘te veel’ is, en dat culturele factoren ook moeten worden overwogen wanneer er onderzoek wordt gedaan naar het gedrag van ouders. ‘Hoewel de studie een verband aantoont tussen wat de onderzoekers over-controling parenting noemen en gedragsproblemen, wordt er niet gezegd dat dit de oorzaak is van de problemen. Helikopterouders moeten zich niet schuldig of veroordeeld voelen. Wat echt belangrijk is, is dat ouders om hun kinderen geven, en wat hun kinderen aan het doen zijn en wat hun kinderen aan het leren zijn.’, zegt Goodall.

 

 

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

The Guardian

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme