Lizette van Loenen
Lizette van Loenen Kids 18 sep 2017

Waarom je je kind beter niet kunt helpen met z’n huiswerk

Je wilt dat je kind het goed doet op school, dus is het logisch dat je ‘m helpt met het maken van huiswerk. Volgens onderzoek kun je daar maar beter mee stoppen, omdat het de schoolcijfers van je kind niet ten goede brengt.

Verrast

Je bedoelt het hartstikke goed, en je denkt dat ze door jouw hulp ook betere cijfers halen maar het tegenovergestelde is waar. En daarnaast zou je je kinderen ‘verwennen‘ zonder dat je het doorhebt. Verrast? Logisch. Dat waren de onderzoekers ook.

Wat is er onderzocht?

Er is weinig onderzoek gedaan naar de invloeden van ouders op kinderen en de resultaten die zij op school behalen, tot januari dit jaar, want wetenschappers Keith Robinson (socioloog op de universiteit van Texas) en Angel L. Harris (socioloog op de Duke University) hebben zeer grootschalig, wereldwijd onderzoek gedaan naar dit onderwerp. Daarvoor hebben ze bijna drie decennia lang verschillende onderzoeken naar de betrokkenheid van Amerikaanse ouders gemeten.

LEES OOK: De relatie met de leraar van je kind is belangrijker dan je denkt

De onderwerpen die ze hebben onderzocht liepen uiteen van hulp bij het huiswerk, tot praten over de voortgang op school en vrijwilligerswerk van ouders op de school van hun kinderen. Om te meten of de kinderen van meer betrokken ouders ook beter presteerden op het hoger onderwijs, hebben de wetenschappers de schoolresultaten van de kinderen hun hele schoolloopbaan bijgehouden. De onderzoekers zeiden verrast te zijn door de uitslag van de metingen.

En wat kwam eruit?

Je zou denken dat betrokken ouders hun kinderen stimuleren, wat weer betere schoolprestaties met zich meebrengt. Keith en Angel ondervonden dat juist de kinderen van betrokken ouders minder goed scoorden op school. De reden: kinderen die merken dat ze achterna worden gezeten door hun ouders ervaren meer stress dan plezier in school en huiswerk. Volgens onderzoeker Keith is het geen probleem om af en toe betrokken te zijn en je kind waar nodig te helpen, maar doe dit wel met mate.

En nu?

‘Vraag ze bijvoorbeeld eerst of ze hulp nodig hebben en of ze vinden dat je als ouder meer betrokken moet zijn bij hun school en de bijbehorende activiteiten. Heel vaak wordt er door scholen geopperd dat je als ouder betrokken moet zijn, maar wat ze dan vergeten is dat ze de gevoelens en mening van hun kinderen passeren, met de kans op negatieve gevolgen’, zegt hij. Moraal van het verhaal: help je kind waar nodig, maar dring je niet op. Daar worden ze alleen maar zenuwachtig van.

Zo groot is de invloed van vaders op de toekomst van hun dochters

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

The Atlantic

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Waarom je je kind beter niet kunt helpen met z’n huiswerk
Sluiten