florine duif
florine duif Body 15 okt 2016
Leestijd: 2 minuten

Onderzoek: Hoe later de navelstreng wordt afgeklemd hoe beter

Wanneer de navelstreng van een pasgeboren baby na de geboorte niet meteen wordt afgeklemd en doorgeknipt lijkt dat beter voor de gezondheid van pasgeborenen te zijn, blijkt uit onderzoek. De minimale wachttijd hiervoor is drie minuten – als dit mogelijk is uiteraard -, en dat levert heel wat voordelen op.

Als een paar minuten wordt gewacht, dan heeft de baby minder kans op bloedarmoede en dus ijzertekort. Bij de geboorte zit ongeveer 30 procent van het bloed nog in de placenta en navelstreng. Door deze verbinding niet meteen door te knippen, kan het bloed zich verplaatsen naar de baby, zodat deze dus meer bloed en ook meer zuurstof krijgt.

Onderzoek uit 2011, gepubliceerd in het British Medical Journal, beschrijft dat het ferritinegehalte bij baby’s die enkele minuten langer op de buik van de moeder worden gelegd.zonder dat de navelstreng direct wordt afgeklemd en doorgeknipt, hoger is. Ferritine is het eiwit dat ijzer bindt. IJzer is op haar beurt weer de bouwsteen van hemoglobine, dat het zuurstoftransport regelt. Dat er een hoger ijzergehalte ontstaat, is vooral gunstig bij prematuren, aangezien zij vaak te maken krijgen met bloedonderzoeken. Hierdoor kan de bloedarmoede nog meer toenemen.

IJzertekort

Je zou het misschien niet denken, maar ijzertekort komt bij zo’n 7 procent van de jonge, Europese kinderen voor. Dit kan problemen opleveren tijdens de hersenontwikkeling, waardoor de hersenen niet optimaal ontwikkeld worden en de fijne motoriek en sociale vaardigheden achterblijven. Tijdens de beginjaren ontwikkelt het brein zich bijzonder snel waardoor ijzer een essentieel element is. Of ijzersupplementen een optie zijn? Het kan, maar experts raden aan het bij de natuurlijke bron (lees: bloed) te houden, aangezien je niet weet hoe de baby reageert en hoe het ijzer wordt opgenomen. Om nog even op die ‘drie-minutenregel’ terug te komen. Het is verstandig om de navelstreng door te knippen als ‘ie is uitgeklopt. Het kan uiteraard ook langer dan drie minuten duren.

Dat ‘baby’s aan de navelstreng’ hele mooie beelden oplevert, bewijst deze fotograaf. Hij fotografeert baby’s letterlijk seconden na de geboorte.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Onderzoek: Hoe later de navelstreng wordt afgeklemd hoe beter
Sluiten