Muriel Oonincx
Muriel Oonincx Kids 16 oktober 2015

Onderzoek: Hoe zien 5 tot 7-jarigen Zwarte Piet echt?

De Universiteit van Leiden gaat onderzoek doen onder kinderen van 5 tot 7 jaar oud naar de perceptie van Zwarte Piet. Leggen ze verbanden tussen mensen met een donkere huidskleur of zien ze Zwarte Piet als een fantasiefiguur? Binnenkort weten we het.

Iedereen heeft er een mening over. De politiek niet in de laatste plaats. Gemeenten, scholen en ouders zitten soms met de handen in het haar. Wat doen we dit jaar nu met Zwarte Piet en de Zwarte Pieten discussie. Gaan we voor volledige schmink, de veeg of doen de Regenboog Pieten hun intrede.

De kinderen

We kunnen er allemaal over speculeren en onze eigen mening vormen, maar wat vinden de kinderen die geloven in Sinterklaas nu echt van onze culturele traditie.

Is Zwarte Piet gelieerd aan de donkere huidskleur of zien kinderen het meer als een fantasiefiguur?

Het Centrum voor Gezinsstudies van de Universiteit van Leiden gaat hier antwoord op proberen te vinden met het onderzoek ‘Zwarte Piet door de ogen van kinderen’. Beste relevant wat onze koters er van vinden, vind je niet?

Er zal worden ingegaan op de ideeën van kinderen over de figuur van Zwarte Piet. Heeft Zwarte Piet invloed op de ideeën van kinderen over mensen met een donkere huidskleur of staan de twee los van elkaar? Aan de hand van spelletjes, lezen en video fragmentjes komen de onderzoekers meer te weten van de perceptie door de ogen van het kind. Het onderzoek is nog op zoek naar gezinnen met een kind van 5, 6 of 7 jaar oud, woonachtig in de provincies Noord-Holland of Zuid-Holland.

Wil jij met je kind meedoen aan dit volledig anonieme onderzoek? Dat kan. Meld je hier aan >

Vorig jaar rekende deze moeder in een keer af met de Zwarte Pieten discussie. Haar verhaal leverde duizenden likes op Facebook op en ging viraal via Famme.

Reageer op artikel:
Onderzoek: Hoe zien 5 tot 7-jarigen Zwarte Piet echt?
Sluiten