Eva Dusch
Eva Dusch Work & Life 7 sep 2016
Leestijd: 2 minuten

Onderzoek: honden begrijpen ons mensen veel beter dan je denkt

Heb je je ooit wel eens afgevraagd of jouw hond iets begrijpt van jouw liefkozende woorden? Of jouw ‘ik hou van jou’ en ‘wat ben je toch een lekker beest’ wel goed aankomen? Onderzoekers van de Eötvös Loránd University in Hongarije hebben dan even héél goed nieuws voor je.

Want JA, het komt hartstikke aan. Jouw Rocco of Loubas heeft wel degelijk door wat jij allemaal in zijn grote flaporen fluistert. Wetenschappers van het Family Dog Project in Budapest hebben fMRI-scans gebruikt om dertien verschillende familiehonden, waaronder vooral Bordercollies en Golden Retrievers, te scannen op hun breinactiviteit wanneer hun baasje met ze communiceert. En daaruit blijkt dat honden niet alleen de toon herkennen, maar ook wát je zegt. Ze verwerken taal namelijk op dezelfde manier als wij mensen doen! Ze gebruiken hun rechter hersenhelft om woorden te verwerken en de linker hersenhelft om de intonatie te analyseren.

LEES OOK: Zo belangrijk zijn huisdieren voor kinderen>

[source id=”attachment_116418″ align=”none”][/source]

[source id=”attachment_116419″ align=”none”][/source]

[source id=”attachment_116420″ align=”none”][/source]

[source id=”attachment_116421″ align=”none”][/source]

[source id=”attachment_116422″ align=”none”][/source]

Net als mensen

De onderzoekers kwamen tot deze conclusie door neutrale zinnen op een belonende manier uit te spreken en andersom. Uit de scan kwam naar vervolgens voren dat honden wel degelijk een verschil horen tussen de betekenis van bepaalde woorden en de uitspraak en of dit overeenkomt of juist niet. ‘Het gebruik van woorden mag dan een menselijke uitvinding zijn, maar we zien nu dat de neurologische connecties om de woorden te verwerken niet exclusief bij mensen voorkomt.’

De onderzoekers benadrukken wel dat honden niet de exácte betekenis van woorden achterhalen, maar dat ze onderscheid kunnen maken tussen welke woorden ze eerder hebben gehoord en welke niet. En het verschil weten tussen woorden met en zonder betekenis. Zo koppelen ze ‘belonende’ woorden automatisch aan een positieve uitkomst. Volgens de onderzoekers zouden deze conclusies hoogstwaarschijnlijk ook gelden voor andere huisdieren die veel omringd zijn door mensen, zoals katten en paarden.

We weten het, sommigen van jullie roepen nu: ‘Zie je wel, ik wist het!’ Dus niemand mag vanaf nu meer belachelijk gemaakt worden voor het voeren van conversaties met je hond. En mocht dit wel gebeuren, schuif ze dit artikel dan even onder de neus. Wie is hier nu gek…

LEES OOK: Volgens onderzoek zijn huisdieren goed voor je fysieke en mentale gezondheid>

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Family dog project

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Onderzoek: honden begrijpen ons mensen veel beter dan je denkt
Sluiten