Lizette van Loenen
Lizette van Loenen Lifestyle 4 september 2016

Onderzoek: huisdieren zijn goed voor je fysieke en mentale gezondheid

Er zijn ontzettend veel goede redenen om een hond, kat of ander kleiner huisdier in huis te nemen. Voor je kinderen, maar zeker ook voor jou. Dat het zo veel doet voor je (mentale) gezondheid wisten we alleen niet. Als je er nog geen hebt, toch nog maar eens over hebben thuis.

Dus misschien moet jullie gezin er toch maar aan geloven, gezien onderstaande voordelen.

[STAP stap=”1″]

Een huisdier zal je nooit afwijzen

Loop je in je sociale leven een blauwtje, een hond of kat zal nooit een liefdevolle knuffel van jou afwijzen. In een onderzoek dat gepubliceerd werd in Anthrozoös, stond beschreven dat mensen moesten terugdenken aan een situatie waarin ze afgewezen werden door iemand. Daarna moesten ze de naam van een willekeurig voorwerp, dier, of een persoon noemen. De mensen die de naam van hun huisdier noemden voelden zich een stuk minder negatief dan de mensen die de naam van een persoon noemden.

[source id=”attachment_115752″ align=”none”][/source]

[STAP stap=”2″]

Ze zorgen ervoor dat jij je minder eenzaam voelt

Eenzaamheid kan veel negatieve uitwerkingen hebben op je lichaam, en is daarom een stuk minder gezond. Uit onderzoek dat gepubliceerd werd in Aging & Mental Health bleek dat volwassenen met een huisdier 36 procent minder eenzaam waren dan de mensen zonder huisdier. Een aanzienlijk verschil, vinden wij!

Lees ook: Kan het nog schattiger? Slapende peuter met z’n puppy’s

[STAP stap=”3″]

Huisdieren zorgen voor minder stress

Een Zweeds onderzoek bewees dat alle vrouwelijke ondervraagden een lagere waarde van stresshormoon cortisol in hun bloed hadden, nadat zij 15 tot 30 minuten een huisdier verzorgden. Na een drukke werkdag een half uurtje met je hond knuffelen doet wonderen, want bij de ondervraagden die een hond mochten verzorgen vonden ze een aanzienlijk hoger Oxyticoneniveau in het bloed: een hormoon dat je blij maakt.

[STAP stap=”4″]

Ze houden je hersens vitaal

Onderzoek dat gepubliceerd is in Anthrozoös heeft bewezen dat ouderen met huisdieren, die niet makkelijk uit huis kunnen, vitalere hersenfuncties hadden dan mensen zonder huisdieren. Zo konden zij zich beter concentreren en onthielden ze meer kleine details.

[source id=”attachment_115753″ align=”none”][/source]

[STAP stap=”5″]

Huisdieren beschermen kinderen tegen allergieën

Uit onderzoek dat gepubliceerd is in het boek Clinical & Experimental Allergy hebben wetenschappers bewezen dat 18-jarigen die vroeger huisdieren hadden, 50 procent minder risico hadden op een allergie dan 18-jarigen die geen huisdier hadden. Belangrijk is wel dat het huisdier er in de eerste levensjaren van de kinderen is, want later heeft het geen effect meer op hun gezondheid.

[STAP stap=”6″]

Ze houden je bloedsuiker op peil

Onderzoekers hebben research gedaan naar het effect van huisdieren op diabetes type 1, en het bleek dat de onderzochte kinderen tussen 10 en 17 jaar mét huisdier(en) 2,5 keer minder schommelingen in hun bloedsuiker hadden dan kinderen zonder huisdier. Dit komt volgens de wetenschappers doordat de kinderen die voor een huisdier zorgen meer routine hebben en een groter verantwoordelijkheidsgevoel hebben.

Zo belangrijk zijn huisdieren voor kinderen >

Reageer op artikel:
Onderzoek: huisdieren zijn goed voor je fysieke en mentale gezondheid
Sluiten