Lizette van Loenen
Lizette van Loenen Kids 4 jul 2017
Leestijd: 2 minuten

Onderzoek: je kind vroeg op bed leggen is goed voor je gezondheid (en die van je kind)

Het bedritueel is negen van de tien keer een strijd die hoe dan ook voor vertraging zorgt. Had je je voorgenomen je kind nu écht om half acht op bed te leggen, zit je toch weer later dan gepland (uitgeteld) op de bank. Wij wisten het natuurlijk al lang, maar onderzoekers hebben nu bevestigd dat als je je kind vroeg op bed ligt, jij als moeder daar mentaal gezonder van wordt.

Kind vroeg op bed

Ja, je leest het goed, er is hier sprake van een enorme win-winsituatie. Een goede reden om je kind vroeg op bed te leggen is niet alleen goed voor zijn ontwikkeling, maar dus ook voor jouw geestelijke gestel. Dat hebben wetenschappers van een onderzoek genaamd Growing Up in Australia uitgezocht. Het onderzoek is in 2004 begonnen en werd om de twee jaar aangevuld met nieuwe bevindingen.

Analyses

Toen het onderzoek begon waren de kinderen zo rond de drie à vier jaar oud. Niet alleen de kinderen werden onderzocht, ook de leefgewoonten van hun ouders werden meegenomen in de resultaten van het onderzoek. Tijdens de verschillende analyses hebben de onderzoekers vooral gekeken naar de dagindeling van de gezinnen die meededen aan het onderzoek.

LEES OOK: Zes uur slaap is bijna net zo slecht als niet slapen

Half negen

Wat bleek? De kinderen die vergeleken met de rest vroeg op bed lagen, hadden over het algemeen een gezonder leven. Met de term ‘vroeg’ bedoelen de onderzoekers dat de kinderen om half negen ‘s avonds onder zeil moeten zijn.

Betere mentale gezondheid

Opvallend is dat niet alleen deze kinderen een gezonder leven hebben, maar dat ook hun moeders mentaal gezonder zijn. Volgens onderzoeker Wendy Sue Swanson is acht uur de beste avondbedtijd voor kinderen, omdat hun lichaam rond dat tijdstip de meeste melatonine (slaaphormoon, red.) produceert. ‘Zodra de kinderen op bed liggen, kunnen de ouders vaak ook beginnen met relaxen. Vanaf half negen is er genoeg tijd om nog even tot rust te komen voor ze naar bed gaan.’

Beeldschermen zijn boosdoeners

De onderzoekers halen aan dat het regelmatig kijken naar beeldschermen een van de redenen is waarom kinderen steeds lastiger slapen. Het blauwe licht dat uit veel apparaten komt, zorgt ervoor dat de aanmaak van melatonine wordt uitgesteld en ze dus minder snel een moe gevoel krijgen. Onderzoeker Wendy raadt daarom ook sterk aan om kinderen vanaf zeven uur ‘s avonds van iPads, computers en telefoons weg te houden.

Dit is precies waarom de dochter van Fammes Patricia niet later dan zeven uur op bed ligt (en ja, ook in de zomer).

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Growing Up in Australia

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Onderzoek: je kind vroeg op bed leggen is goed voor je gezondheid (en die van je kind)
Sluiten