Thea Tijssen
Thea Tijssen Body oktober 6, 2016

Onderzoek: je partner gelukkig? Jij gezond!

Heb jij een gelukkige partner? Gefeliciteerd! Grote kans dat je dan zelf ook gezond bent en lekker in je vel zit, blijkt uit recent onderzoek. Mensen met een gelukkige partner vertonen minder fysieke ongemakken en krijgen vaker lichaamsbeweging dan mensen met een ongelukkige man of vrouw.

Het onderzoek, gepubliceerd in Health Psychology, suggereert zelfs dat mensen met een gelukkige partner 34% vaker gezond zijn dan mensen die een zwaarmoedig persoon trouwden.

[source id=”attachment_119338″ align=”none”][/source]

Lees ook: 5 manieren om een ander een geluksboost te geven

Gezonder

Ik spring intussen even op en neer van mijn bureaustoel van blijheid, want ik heb dus die mazzel. De mazzel dat ik een man heb die positief is ingesteld, lekker in z’n vel zit, een fijn leven heeft en bij wie het stempel ‘gelukkig’ dus zeker niet misstaat. Als je via Google op zoek gaat naar ‘een gelukkig persoon’, dan krijg je hem. Oké, ik overdrijf, maar geef toe: het zou wel grappig zijn.

Kwaaltjes

Back to reality: ik zou dus volgens dit onderzoek gezonder moeten zijn dan mensen met een minder gelukkige partner. Dat ik gezond ben, klopt. Of nou ja, ik heb heus weleens kwaaltjes: een verkoudheidje op z’n tijd, een keer per jaar een koortslip (de hel), flinke spierpijn na een (overdreven fanatieke) sportsessie, maar dan heb je het wel gehad. (Hoewel ik dat ik gezond ben nooit hardop durf te zeggen, laat staat zwart op wit durf op te tikken. Want ja, dan zul je altijd zien… Dus ik klop alles nu ter plekke af op onbewerkt hout. Dat jullie dat weten).

[source id=”attachment_119336″ align=”none”][/source]

Lange termijn

Maar goed, even terug naar dat onderzoek. De onderzoekers komen met diverse verklaringen waarom en hoe gelukkige mensen de gezondheid van hun geliefden beïnvloeden. Ten eerste is een gelukkige partner een betere verzorger; hij of zij heeft de energie om zich druk te maken om de ander: zit die ander lekker in z’n vel? Bovendien heeft een gelukkige partner de kracht om voor diegene te zorgen als hij of zij ziek is. Ten tweede kijken mensen met een positief vooruitzicht meer naar de lange termijn: ze eten beter, sporten, slapen regelmatig, ze maken plannen en doen geen zelfdestructieve dingen omdat ze een positief gevoel over de toekomst hebben. Een derde verklaring is dat je met een gelukkige partner niet steeds bezig hoeft te zijn om die ander het naar de zin te maken en die ander er niet van hoeft te overtuigen dat het leven wél mooi is. Dat scheelt een hoop energie en stress.

LEES OOK: Stel verliest samen 60 kilo voor hun bruiloft!

Kanttekeningen

Ik was het tot nu toe echt hartstikke eens met dit onderzoek, want de man en ik sporen elkaar weleens aan om tóch te gaan hardlopen ‘s ochtends (als de ander echt geen f..k zin heeft). En we zeggen ook vaak tegen elkaar dat ‘we deze week echt even gezonder moeten eten’ – dan bedoelen we daarmee: niet snoepen en geen alcohol. En dat doen we dan ook. Dus tot zover klopt het redelijk (bij ons werkt het van beide kanten trouwens, want ik ben zelf ook gelukkig, gelukkig. Of komt dat dan weer doordat ik een gelukkige partner heb?).

Hoe het ook zij… Ik wil toch wat kanttekeningen plaatsen bij de uitkomsten. Want geloof me: als ik slechte dingen eet (chips, chocola of veel te vette kaasjes) en wijntjes drink, dan komt dat meestal doordat mijn oh zo gelukkige partner die dingen in huis heeft gehaald. Juist omdat hij het zo gezellig vindt om met zijn gezonde vrouw deze ongezonde dingen te snaaien. En dan lekker samen de hele avond een serie te binge watchen.

Heb jij die gelukkige partner of ben jij zelf die gelukkige partner? Vertel hier of je het met de uitkomst van het onderzoek eens bent.

En je kinderen, zijn die gelukkig? Lees anders eens deze 6 opvoedkundige tips van de Denen (het gelukkigste volk op aarde).

Huffingtonpost.com

Reageer op artikel:
Onderzoek: je partner gelukkig? Jij gezond!
Sluiten