Eva Dusch
Eva Dusch Kids 3 apr 2016

Onderzoek: Jouw boosheid heeft meer invloed op de baby dan je denkt

Niet alleen in de baarmoeder zijn baby’s al receptief voor jouw emoties. Ook in real life zijn het kleine sponsjes die meer opnemen dan je denkt. Uit nieuw onderzoek blijkt dat een negatieve emotie, in dit geval woede, ze meer tekent dan je lief is.

Baby’s zijn gevoelige wezens, zeker ook als het op emoties aankomt. Volgens onderzoek van de University of Washington’s Institute for Learning and Brain Sciences kunnen zelfs baby’s van 15 maanden oud emotionele littekens oplopen wanneer jouw lontje is opgebrand in hun bijzijn. En dat kan bijvoorbeeld leiden tot meer conflictvermijdend gedrag op latere leeftijd of een stiller en meer teruggetrokken karakter.

Bron: Tumblr

Kritiek

Voor het onderzoek werden 270 baby’s van 15 maanden oud blootgesteld aan positieve en negatieve emoties van volwassenen. Eerst kregen de kindjes van een onderzoeker een demonstratie hoe ze met speelgoed moesten spelen. Vervolgens kwam er een tweede onderzoeker bij die kritiek gaf op zijn uitleg. Dit werd eerst op een neutrale manier (zachte en vriendelijke stem) gedaan, en vervolgens op een negatieve manier (strenge stem). Daarna mochten de baby’s weer verder met spelen.

Op je hoede

Het resultaat was dat de groep baby’s die de negatieve kritiek had meegemaakt minder snel met het speelgoed durfde te spelen dan de groep baby’s die de positieve kritiek had meegemaakt. Zelfs wanneer de ‘boze’ onderzoeker vervolgens weer een neutrale positie innam, waren sommige baby’s nog steeds op hun hoede en durfden niet met het speelgoed te spelen, uit angst voor een tweede woedeuitbarsting. Kortom: conflictvermijdend gedrag dus.

Bron: Buzzfeed

Veerkrachtig

De uitslag van dit onderzoek moet een nieuw licht schijnen op hoe baby’s emoties van ons volwassenen verwerken en internaliseren. Hoewel vaak wordt gedacht dat kinderen veerkrachtig zijn (wat ook gedeeltelijk zo is), dat betekent niet dat ze alle emoties gewoon van zich afschudden of niet snappen. Zeker niet bij negatieve of intense emoties. En dit heeft weer mogelijke gevolgen voor hun eigen gedrag, vooral op latere leeftijd.

Dus voel je de volgende keer stoom uit je oren komen of heb je een (fixe) discussie met je lief, misschien is het dan slimmer om even weg te lopen of dit niet in het bijzijn van de baby te doen.

Heb jij hier wel eens bij stil gestaan? Laat het ons weten op Facebook!

Kinderen kunnen er trouwens zelf ook aardig wat van. Zo ga je om met driftbuien>

Reageer op artikel:
Onderzoek: Jouw boosheid heeft meer invloed op de baby dan je denkt
Sluiten