Soraya Vogelaar
Soraya Vogelaar Kids 23 apr 2017
Leestijd: 2 minuten

Onderzoek: kinderen die samen schommelen, kunnen beter samenwerken

Hoeveel uur je als moeder duwend achter een schommel doorbrengt: we willen het niet weten. Kinderen en schommels zijn als magneten. Maar nog beter is het als kinderen sámen schommelen.

Onderzoekers van de Universiteit van Washington keken hiervoor naar het verband tussen samen schommelen en samenwerken.

Schommelen

Voor het onderzoek bouwden de wetenschappers een schommel, waar twee kinderen tegelijk op konden schommelen. De onderzoekers koppelden kinderen van vier jaar aan elkaar. Ze werden in groepjes verdeeld: kinderen die exact gelijk moesten schommelen en kinderen die dit niet hoefden. De laatste groep had minder geluk: die mochten helemaal niet schommelen. Vervolgens kregen ze opdrachten die de samenwerking met hun schommelmaatje testten. Zo werd er een computerspel gespeeld waarbij ze gelijktijdig op een knop moesten drukken om een figuur te laten verschijnen.

LEES OOK: Kinderen die vaak naar beeldschermen staren, slapen korter

Wat bleek? De kinderen die synchroon schommelden, hadden de opdrachten sneller af. Dit kwam door een betere samenwerking dan de kinderen die niet synchroon of helemaal niet schommelden.

Samenwerken

Volgens hoofdonderzoeker Tai-Chen Rabinowitch zorgt het synchroon schommelen voor een betere samenwerking doordat de aandacht gefocust is op een gelijke interactie met een ander. Hij zegt: ‘Door in hetzelfde ritme te bewegen, voelen kinderen zich gelijk aan de ander. Dit zorgt ervoor dat ze zich extra gemotiveerd voelen om meer met elkaar te communiceren en samen te werken.’

Nu denk je misschien: wie heeft er dan zo’n schommel? Nou, samen op een grote schommel (zo’n mand die je wel eens in een speeltuin ziet) kan natuurlijk ook. Maar ook door samen muziek te maken, te dansen en te spelen, kunnen kinderen op school beter samenwerken, zegt Rabinowitch.

De onderzoekers beweren dat samenwerken niet alleen handig is voor de periode dat kinderen op school zitten, maar ook voor situaties op latere leeftijd. Zo kunnen je aanpassen aan groepssituaties, compromissen sluiten en aan een gezamenlijk doel werken ook later van pas komen. Genoeg redenen voor een bezoekje aan de schommels in de speeltuin dus, wanneer het zonnetje zich laat zien.

Wil je naast een betere samenwerking ook dat je je kind zich beter kan concentreren? Volgens onderzoek hoeft een kind zich hiervoor alleen als superheld te kleden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

ScienceDirect

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Onderzoek: kinderen die samen schommelen, kunnen beter samenwerken
Sluiten