Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Gezondheid 4 dec 2018
Leestijd: 2 minuten

Onderzoek: kinderen kunnen stress erven van hun vader

Ben je samen met een man die trauma’s heeft opgelopen of veel stress heeft gehad in zijn leven? Er is een kans dat je kinderen daar ook iets van merken, zeggen wetenschappers. Sperma zou de ervaringen van een vader kunnen ‘aanleren’ door ‘een mysterieuze manier van intercellulaire communicatie’.

Da’s dus nogal een wetenschappelijk verhaal, waarin ‘kleine bolletjes een cel afbreken en fuseren met een andere cel’. Het komt er in ieder geval op neer dat omgevingsfactoren als stress en heftige ervaringen invloed hebben op bepaalde cellen met DNA, en daarmee ook sperma kunnen veranderen dat de hersenen van kinderen zou kunnen beïnvloeden.

Gezondheidsinvloed over generaties

Eerder was al bekend dat langdurige negatieve ervaringen generaties lang invloed kunnen hebben op de gezondheid: mensen die in de wereldoorlog veel honger hadden geleden, hadden bijvoorbeeld kinderen en kleinkinderen die ook nog last hadden van hoge cholesterolniveaus en diabetes.

Gelukkig krijgen wij doorgaans niet meer te maken met hongersnood, maar dat betekent niet dat we geen hevige stress kunnen meemaken.

Verder lezen: Hoe stress de hersenen verandert, volgens een nieuw onderzoek

Sindsdien worden er experimenten met muizen gedaan, waarvan nu dus de eerste resultaten zijn. De onderzoekers maakten de muizen gestrest door ze bijvoorbeeld op te sluiten in een buis of ze te laten schrikken met veel geluid. Daardoor maakten ze veel stresshormonen aan, net als wij doen als we veel stress hebben over werk, geld of andere dingen.

Op deze 9 manieren vertelt jouw lichaam je dat je al te lang gestrest bent

Anders reageren op stress

Nu blijkt dat die muizen heel anders reageren op stress als ze er in het sperma waarmee ze verwekt zijn stresshormonen zitten, dan muizen die een mentaal superrelaxte vader hadden. De staat van de moeder had hier geen invloed op. Dat betekent dat mannen die stressvolle banen hebben, zoals bij defensie of politie, of een mentale stoornis hebben, ook het stresssysteem van hun kind kunnen beïnvloeden.

Ook leuk: Oeh! Dit type vader is je partner volgens zijn sterrenbeeld

Natuurlijk is dat niet waarop je je man moet uitkiezen – we weten nog helemaal niet hoe groot de invloed nou echt is bij mensen (dat wordt nu onderzocht). Maar als er wel meer bewijs komt, kunnen we in kinderen van zulke vaders misschien eerder problemen herkennen en hulp bieden. Alleen maar goed nieuws, toch?

7 signalen van je lijf dat je een mommy burn-out hebt

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Scientific American

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Onderzoek: kinderen kunnen stress erven van hun vader
Sluiten