Volgens onderzoek worden je kinderen gelukkiger als jij goede doelen steunt (ja, echt)
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.famme.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2018%2F11%2Fgoede-doelen-kinderen-gelukkiger.jpg)
Maak jij maandelijks of jaarlijks geld over naar goede doelen als het WNF, KWF Kankerbestrijding, Metakids en Unicef? Of dat nu veel is of maar een klein beetje (niet iedereen kan het zich natuurlijk veroorloven, en dat is helemaal oké) – als je gul bent naar anderen, heeft dat ook invloed op je kinderen. Zij worden er niet alleen zelf gul van, maar óók gelukkiger.
Dat blijkt uit onderzoek van Fidelity Charitable, onder zo’n 3000 mensen die aan het goede doel doneren. Er komt bijvoorbeeld naar voren dat mensen wiens ouders aan goede doelen geven, zelf ook meer geld doneren. Mensen die opgroeiden in zo’n omgeving beoordeelden hun band met hun familie bovendien beter, deden meer vrijwilligerswerk én waren vaker gelukkig.
Onzelfzuchtig
Dat is natuurlijk niet helemaal onlogisch: mensen die veel aan het goede doel geven, doen dat vaak uit onzelfzuchtigheid. Die opstelling zou ook te merken kunnen zijn in de opvoeding. En als ouders eerder aan hun kinderen denken dan aan zichzelf, voelen die zich vaak gelukkiger én meer betrokken bij hun familie.
LEES OOK: Nanny deelt: zo voed je je kinderen op tot gelukkige, succesvolle mensen
Nu denk je misschien: ja, maar dat onderzoek is uitgevoerd door een organisatie die er zelf baat bij heeft – en dat klopt ook. Eenzelfde soort resultaten werden echter ook al gevonden in andere onderzoeken, schrijft Fast Company.
Aan goede doelen geven maakt gelukkig
Onderzoekers van de Universiteit van Zurich deden bijvoorbeeld onderzoek naar altruïsme en geluk. Zij schrijven dat je blijer wordt van geld uitgeven aan anderen dan iets kopen voor jezelf. Dat gevoel is deels de reden dat mensen consistent aan het goede doel geven.
En o ja: naast dat je er gelukkig van wordt, is het natuurlijk ook gewoon een heel mooi iets om aan het goede doel te geven. Of je kinderen er nu baat bij hebben of niet (wel dus, maar toch): de wereld verbeteren kan nooit kwaad.