Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Mind 20 sep 2016

Klagen is echt héél slecht voor je, zegt onderzoek

Waarom klagen mensen zo veel? Is het om even al die negatieve gedachten er uit gooien, want het zal toch niet zijn om andere met negativiteit te kwellen, toch? Uit onderzoek blijkt nu dat klagen nog veel slechter voor ons is dan we misschien wel dachten. De hamvraag: hoe zorgen we ervoor dat het ventieltje niet te vaak leegloopt?

Klagen is slecht voor je hersenen en gezondheid. Ja, echt. Dat zegt psycholoog Jeffrey Lohr: ‘als mensen klagen, is dat vergelijkbaar met het laten van scheten in een gesloten ruimte. Het klinkt als een goed idee, maar het is volkomen verkeerd.’ Het uitdrukken van de negatieve gevoelens zorgt er dus voor dat ook degene die de klacht moet aanhoren zich minder positief voelt dan daarvoor.

Steven Parton, auteur en student menselijke natuur, legt uit hoe klagen niet alleen je hersenen verandert, maar ook gevolgen heeft voor je geestelijke gezondheid. Hij gaat zelfs zo ver door te zeggen dat je dood zou kunnen gaan door te erg te klagen. Volgens Steven zijn er drie manieren waarop klagen je gezondheid schaadt:

1. Je maakt je eigen hersenen negatiever door steeds negatief te denken

‘Door je hersenen loopt een verzameling van synapsen, gescheiden door een lege ruimte. Deze heet de synaptische spleet. Wanneer je een gedachten hebt, wordt er in je hersenen een soort brug gebouwd om het signaal over te laten steken. Dit gebeurt door een chemische reactie. Door deze ‘brug’ zijn de gedachten waar je aan denkt relevant.

Elke keer dat er zo’n brug gebouwd wordt, wordt de synaptische spleet iets nauwer. En omdat de afstand voor de gedachten op deze manier steeds iets kleiner wordt, wordt het steeds gemakkelijker om die negatieve gedachten op gang te brengen.’

[source id=”attachment_118015″ align=”none”][/source]

LEES OOK: Mensen die te veel uitroeptekens gebruiken: stop daarmee!!!

2. Probeert negativiteit van anderen te vermijden

Je eigen negatieve gedachten benadelen jou niet alleen, maar ook het omgaan met andere negatieve mensen heeft hetzelfde effect. Waarom? ‘Als wij iemand zien die door een bepaalde emotie gaat (dat kan blijdschap, woede, geluk etc. zijn), probeert ons brein zich voor te stellen wat de ander ervaart. Dat doet het brein door dezelfde synapsen aan te maken,’ zegt Parton. Moraal van het verhaal: als je je omringt met gelukkige mensen, maken jouw hersenen ook gelukkige stofjes aan. Het opzoeken van ‘Happy Go Lucky’ mensen is dus een goed idee.

3. Klagen kan zorgen voor stress

Parton dringt er op aan dat het stoppen met klagen een goede gewoonte is voor je gezondheid. ‘Als je hersenen constant synapsen van woede te verduren krijgen, verzwakt je imuunsysteem, verhoogt je bloeddruk, en verhoog je de kans op hart- en vaatziekten, obesitas en diabetes.’ Dit alles kan komen door het stresshormoon cortisol. Brrr.

Conclusie: klagen lijkt iets futiels, iets wat oplucht en geen kwaad kan. De werkelijkheid is dat we beter de focus op positiviteit en blijdschap kunnen leggen. Kwestie van proberen en volhouden!

Minder klagen, meer opvoedkundige tips van het gelukkigste volk op aarde, please. 6 x opvoedkundige tips van de Denen (het gelukkigste volk op aarde)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

inc.com

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Klagen is echt héél slecht voor je, zegt onderzoek
Sluiten