Noortje Molenaar
Noortje Molenaar Kids 18 mei 2017
Leestijd: 2 minuten

Opa’s en oma’s die op hun kleinkinderen passen leven langer

Vaak zitten je (schoon)ouders wat ruimer in hun tijd en zijn ze daarom het perfecte oppasadres als jij moet werken of een feestje hebt. En niets is leuker voor je kind om door opa en oma verwend te worden. Maar het heeft ook nog eens een heel positief effect op hun gezondheid. Geen schuldgevoel meer dus!

Eerder schreven we al dat oppassen heel goed werkt oma’s hersenen in conditie houdt, maar volgens recent onderzoek houdt het spelen met hun kleinkinderen opa en oma ook langer in leven. Hiervoor werden de situaties van meer dan 500 ouderen tussen de 70 en 103 jaar bestudeerd. De onderzoekers concludeerden dat opa’s en oma’s die regelmatig oppassen gemiddeld 5 jaar langer leven.

Ook zonder (klein)kinderen

Dit positieve effect werd ook gevonden bij ouderen zonder kleinkinderen die af en toe voor andere kinderen zorgen of mensen op een bepaalde manier helpen. En ook andere mensen zonder kinderen profiteren ervan: degenen die in de kinderopvang of -verpleging werken, leven gemiddeld 3 jaar langer.

Een- of tweerichtingsverkeer

Ralph Hertwig, hoofd van een groot internationaal onderzoekscentrum in Berlijn, vertelt dat er al veel onderzoek is gedaan naar de voordelen voor de kinderen zelf, maar nog niet naar die voor degenen die juist zo hun best doen: de opa’s en oma’s. ‘Met andere woorden: is het oppassen een- of tweerichtingsverkeer?’

Grenzen

De onderzoekers willen wel aangeven dat het oppassen ook grenzen heeft. ‘Het moet niet gezien worden als hét wondermiddel voor een langer leven. En teveel is nooit goed, juist stressvol. Maar een gemiddelde belangstelling en wat extra hulp hebben wel een positieve uitwerking op vooral de mentale gezondheid.

Bijkomend voordeel

Er lijkt nog een bijkomend voordeel te zijn. De onderzoekers denken dat het antwoord daarvoor in de evolutie van behulpzaam gedrag ligt. ‘De zorg van ouders en opa’s en oma’s voor hun gezin heeft effect op het brein en hormoonsysteem, dat er weer voor zorgt dat je goed kunt samenwerken en graag anderen helpt,’ verklaart Sonja Hilbrand, promovenda in de Psychologie.

Voor nog meer speelplezier: 26 (verkoelende) spelletjes om de kinderen mee uit te dagen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

CBS News

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Opa’s en oma’s die op hun kleinkinderen passen leven langer
Sluiten