Suzanne Sandberg
Suzanne Sandberg Mode juni 12, 2017

Onderzoek: kleuren in je kleding goed voor mentale gezondheid

Noem me anders, noem me raar, maar sinds jaar en dag draag ik alles behalve zwart. Van knalgele jurkjes tot rode broeken, turquoise tops en zuurstokroze sneakers. Nu blijkt dat niet alleen ikzelf, maar ook mijn omgeving dat als positief ervaart. Cool!

Zwart is voor mij de meest saaie kleur die bestaat. Wat kan mij het schelen dat ‘t afkleedt? Blij word ik er namelijk niet van. ‘En terecht,’ zegt Jules Standisch, kleurenconsulent en schrijver van het boek How Not to Wear Black. De Brit deed onderzoek naar het effect van gekleurde kleding en ontdekte dat het dragen ervan je zelfvertrouwen én mentale gezondheid positief beïnvloedt.

Aversie tegen zwart

Aha! Dat verklaart dus waarom ik me altijd zo somber voelde in het zwarte gevaarte dat door moest gaan voor ‘zwangerschapskleding’ (dat, en een beetje hormonen), en waarom alles in mij ‘Nee!’ riep toen ik verplicht in de pas moest lopen tijdens het studentengala van mijn toenmalige verkering. In een zwarte galajurk. Ik ben zó gewend aan het effect van kleur op mijn humeur, dat ik juist onzeker word van zwart.

Doe ‘t gewoon!

‘Nu moet je het wel durven,’ hoor ik wel eens. Kleur dragen wordt door velen als eng ervaren. Dan zeg ik: probeer het eens. Juist op een off-day merk ik het fijne effect. Als je haar maar goed zit? Als je kledingkleur maar klopt! Met een opvallende kleur aan voel je je goed over jezelf. Bovendien is het effect ook op je omgeving positief. Wie gekleurde kleding draagt, wordt eerder ervaren als ‘vrolijk’ en ‘spontaan’, dan zij die gehuld zijn in sobere tinten. Wauw.

Lady in rood, groen, blauw…

Welke kleur je draagt, maakt ook nog uit. Iedere kleur zorgt voor een bepaalde neurologische reactie in de hersenen. Bij jouzelf, de drager van kleur, als bij je omgeving.

Rood
Zo zou je van de kleur rood, oranje en roze een beter humeur krijgen én je beter kunnen concentreren – door het kijken naar deze kleur maak je het hormoon dopamine aan.

Geel
De kleur geel wordt geassocieerd met de zon en geeft jouzelf en anderen het gevoel van vertrouwen, vrolijkheid en geluk. Ook ervaren anderen je als intelligent in geel. Niet verkeerd.

Blauw
Van blauw word je rustiger, omdat die kleur de productie van oxytocine stimuleert.

Oranje
Oranje bestaat uit rood en geel. Dus dat is vreugde en kracht gecombineerd! Oranje geeft het gevoel van creativiteit, vreugde, plezier, vasthoudendheid, enthousiasme en succes. Fantastische kleur, dus.

Groen
Groene kleding straalt geborgenheid, harmonie, groei, veiligheid en welzijn uit.

LEES OOK: Welke kleur lippenstift het beste bij je past? Kijk even in je beha.

Reageer op artikel:
Onderzoek: kleuren in je kleding goed voor mentale gezondheid
Sluiten