Redactie
Redactie Kids 20 dec 2016

Onderzoek: Slecht slapende baby wordt vaak lastige peuter

Weer zo’n onderzoek dat zoekt naar verbanden tussen A en B. En ze ook vindt. In dit geval toonden Israëlische onderzoekers aan dat baby’s van 1 jaar die slecht (door)slapen, als 3-4 jarige peuters vaker te maken hebben met gedrags- en aandachtsproblemen.

Hoewel ik hierna graag een paar kritische noten plaats, mag het geen wereldschokkend nieuws heten dat elk individu – hoe jong of oud ook – gebaat is bij een goede nachtrust. Het onderzoek testte door middel van een polsbandje het slaapgedrag van kinderen als 1-jarigen, en enkele jaren later werd het gedrag van dezelfde kinderen als 3-4 jarigen onder de loep genomen. De kinderen die als baby niet goed (door)sliepen en ‘s nachts vaak wakker werden, bleken enkele jaren later vaker ‘moeilijke’ peuters te zijn.

Polsbandje

Interessant gegeven is dat baby’s soms wakker liggen zonder dat ouders dat weten. Hoewel er genoeg baby’s zijn die niet aan die omschrijving voldoen (lees: huilen), zijn er ook baby’s die zichzelf prima ‘vermaken’ als ze ‘s nachts wakker worden. Met andere woorden: een baby die zichzelf kan kalmeren en ontspannen, zal niet per se om aandacht van ouders vragen (ervanuitgaande dat hij geen honger of ander ‘probleem’ heeft, uiteraard). Vandaar dat het slaapritme meten met een objectief instrument als een polsbandje essentieel is.

Bron: Tumblr

Aan het onderzoek deden ‘slechts’ 87 kinderen mee. Geen grote testgroep inderdaad. Een ander punt van kritiek is dat het leeuwendeel van 1-jarigen nog niet moeiteloos elke nacht ongestoord doorslapen, evenals dat het voor 3-4 jarigen eerder regel dan uitzondering is om ‘moeilijk’ te zijn. Duh-uh.

Nut van het onderzoek?

…is er wel. Zoals elk wetenschappelijk onderzoek heeft ook deze conclusie een interessant punt, namelijk dat aandacht voor goede slaap heel erg belangrijk is. Kortom: heb je een baby die moeilijk slaapt en/of vaak wakker wordt, probeer hier dan tijdig iets ‘aan te doen’. De professor die verantwoordelijk is voor het onderzoek wil nu onderzoeken of dit verband genetisch is, of dat het bepaald wordt door omgevingsfactoren. Maar feit is dat het goed is om het slaapgedrag – en vooral: problemen daarin – van kinderen al van jongs af aan in de gaten te houden.

Zeg dat maar eens tegen de ouders van een baby die moeite heeft met (door)slapen, en waarvan de ouders al 1001 dingen geprobeerd hebben om hem te laten doorslapen. Een kind is nou eenmaal geen robot die je aan- en uit kan schakelen. Zouden ze daar trouwens niet eens onderzoek naar moeten doen, naar waar die aan- en uitknop zit?

Merk jij dat er verband zit tussen een moeilijk slapende baby en een puberende peuter? Laat het weten op onze Facebook!

Lees ook: 11 dingen die handig zijn om te weten als je baby gaat lopen >

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Instagram

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Onderzoek: Slecht slapende baby wordt vaak lastige peuter
Sluiten