Lizette van Loenen
Lizette van Loenen Kids 6 maart 2017

Onderzoek: maar 80 procent van de kinderen wordt wakker van brandalarm

Je wilt er niet aan denken: dat er brand ontstaat en je kinderen door het alarm van de rookmelder heen slapen, waardoor je er te laat bij bent. Dat deze kans aanzienlijk is, bewijst onderzoek waaruit blijkt dat tachtig procent van de kinderen door een brandalarm heen slapen. Schrikbarend veel.

In 2013 waren er volgens het CBS in Nederland 4.025 woningbranden, waarvan er 40 een dodelijke afloop hadden. Brandonderzoeker Dave Cross en professor aan de universiteit van Dundeeby Niamh NicDaeid onderzochten 34 kinderen tussen de 2 en 14 jaar oud, en stelden ze tijdens hun slaap bloot aan het geluid van een standaard rookmelder. Tachtig procent van hen reageerde niet op dit geluid, en misschien wel nog schokkender: maar twee kinderen werden élke keer wakker van het alarm.

Vrouwelijke stem

Onderzoekers gingen aan de slag met de resultaten, en wilden ondervinden waar het aan lag dat maar zo weinig kinderen daadwerkelijk reageerden op het alarm. Het bleek alles met de hoge toon ervan te maken te hebben. Een alarm met lagere tonen, en zelfs een vrouwelijke stem die veel weg heeft van de stem van hun moeder, bleek wel te helpen. Daar werd bijna elk kind van wakker, namelijk 94 procent.

LEES OOK: Wat (niet) te doen als je kind zich verbrandt

De manier waarop kinderen slapen, zorgt er ook voor dat zij minder goed reageren op het alarm van een rookmelder. Volgens kinderarts Karyn Hunnicutt slapen kinderen een stuk dieper als zij in hun REM-slaap zitten dan volwassenen in deze fase van hun slaap. ‘In die diepe slaap gaan heel hoge geluiden gewoon langs hen heen, en zijn ze daarnaast een stuk lastiger te wekken.’

Bedenk zelf een noodplan

Omdat er helaas geen alarmen te koop zijn met de stem van een ouder, moeten ouders volgens Karyn zelf een noodplan opstellen en oefenen, mocht er brand ontstaan terwijl je gezin ligt te slapen. Zij raadt aan om samen met je partner af te spreken wie welk kind wakker maakt in geval van nood.

Volgens de Nederlandse Brandwonden Stichting kun je een rookmelder het beste op de volgende plekken hangen:
– vlakbij de keuken of badkamer;
– bij een ventilatoropening of mechanische ventilator;
– boven verwarmingstoestellen en radiatoren;
– in de garage:
– dichtbij lampen, hang de melder min. 30 cm van een lamp af.

Een batterij gaat een jaar mee, en de Brandwonden Stichting Nederland adviseert om de batterij ieder jaar rond dezelfde tijd te vervangen.

Dit is waarom je eigenlijk altijd met de slaapkamerdeur dicht moet slapen

Derbys Fire

Reageer op artikel:
Onderzoek: maar 80 procent van de kinderen wordt wakker van brandalarm
Sluiten