Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Kinderen 28 jan 2019
Leestijd: 2 minuten

Volgens onderzoek worden mannen minder seksistisch als ze een dochter hebben

Vraag aan een man of ‘ie zichzelf seksistisch zou noemen, en het antwoord is altijd ‘nee’ (plus wellicht een feministen-hatende opmerking). Maar het feit is nu eenmaal dat we zijn opgegroeid in een patriarchale samenleving waarin mannen in veel opzichten boven vrouwen staan, en zelfs als mannen echt wel respect hebben voor het andere geslacht, kunnen ze zich gewoon niet altijd voorstellen dat sommige situaties voor ons best wel anders aanvoelen.

Maar, zegt onderzoek: dat komt al meer als mannen een dochter krijgen. Dat wordt ook wel het might girl-effect genoemd. Zodra de dochter op een leeftijd is dat ze ongeveer naar de middelbare school gaat, worden de vaders zich namelijk meer bewust van de ervaringen van vrouwen en dingen waar we tegenaan lopen.

LEES OOK: Wake up, ladies! We verdienen nog steeds 15,5% minder dan werkende mannen

Dat brengt het perspectief van de vrouw dichterbij en verandert zodoende de mening over gendernormen. Het onderzoek bestrijdt daarmee ook de gedachte dat onze denkbeelden niet meer kunnen veranderen – en dat brengt hoop in het hele gelijkheid-verhaal. Het effect treedt overigens niet op bij mannen die al vrij feministisch zijn.

Minder seksistisch als dochter naar school gaat

Om tot deze conclusie te komen, hebben onderzoekers van de London School of Economics decennia lang enquêtes gehouden onder Britse huishoudens: tussen 1991 en 2012 vulden ruim 5.000 mannen en 6.300 vrouwen met een kind onder de 21 in huis de vragenlijst in. Daarin werd hun mening gevraagd over stellingen als ‘De taak van de man is om geld te verdienen; de vrouw moet voor het huis en gezin zorgen’. Zo kon goed worden gekeken of die mening veranderde.

Wat bleek: vaders met dochters hadden minder traditionele denkbeelden, maar wel pas als het meisje op een leeftijd was waarop ze waarschijnlijk naar de middelbare school ging. Ongeveer 33 procent van de vaders met minstens één dochter van die leeftijd had erg traditionele meningen, tegenover 37 procent van de mannen met alleen zonen. In stellen met een dochter was het ook minder vaak het geval dat de man werkte en de vrouw niet – het gaat dus verder dan alleen de houding en gedachtes.

LEES OOK: Mannen opgelet: je bent aantrekkelijker als je voor kinderen zorgt

De grote vraag is nu vooral hoe ook de mannen zonder dochters het vrouwelijk perspectief meekrijgen. Er is dus nog meer onderzoek nodig, maar dit is alvast goed nieuws. Eerlijk: we vinden het bijna jammer dat er in Nederland meer jongens dan meisjes worden geboren.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

The Guardian

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme