Susan Dalstra
Susan Dalstra Relatie 12 sep 2018

Onderzoek: in déze periode vinden mannen vrouwen het lekkerst ruiken

Je kan je op datingapps het RSI swipen, maar uiteindelijk is aantrekkingskracht iets wat te maken heeft met iemands uitstraling, energie én geur. Wetenschappers ontdekten dat mannen een vrouw het lekkerst vinden ruiken in haar vruchtbaarste periode.

Onweerstaanbaar

Vergeet Chanel en lekkere douchegel: volgens mannen ruik je het allerlekkerst rondom je ovulatie. Onderzoek dat werd gepubliceerd in de Proceedings of the Royal Society B toont aan dat vrouwen in de vruchtbare periode een geur afscheiden die mannen onweerstaanbaar vinden.

Natuurlijke lichaamsgeur

Het onderzoek werd gedaan onder 28 vrouwen en 57 vrouwen. De vrouwen moesten gedurende het onderzoek een streng voedingspatroon aanhouden zodat hun natuurlijke lichaamsgeur niet beïnvloed zou worden. De vrouwen werd daarna gevraagd om in hun vruchtbare periode met wattenschijfjes onder hun armen te slapen. De watjes werden ingevroren en ontdooid zodat de mannen tegelijkertijd alle watjes konden besnuffelen. Ze moesten ieder watje een cijfer geven voor aantrekkelijkheid, zonder dat ze wisten hoe de vrouw die bij het betreffende watje hoorde eruit zag.

Oestradiol

De onderzoekers namen ook speeksel-samples van de vrouwen. Zo ontdekten ze dat de geur van vrouwen die de meer oestradiol dan progestereen produceerden als aantrekkelijker werd beschouwd. Die ratio tussen oestradiol en progestereen wordt wereldwijd gelinkt aan vruchtbaarheid. Onderzoekers vermoeden dat mannen zich onbewust aangetrokken voelen tot vrouwen die hun kind kunnen dragen.

‘De chemische communicatie van seks en voortplanting zijn alomvertegenwoordigd in het dierenrijk. Onze resultaten tonen sterk bewijs dat mensen ook chemische signalen zenden om duidelijk te maken dat ze zich kunnen voortplanten’, zegt hoofdonderzoeker Diana Knoch van de University of Bern.

Even je parfum links laten liggen wanneer je in je ovulatieperiode zit en je moet de mannen van je af sláán.

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum
Reageer op artikel:
Onderzoek: in déze periode vinden mannen vrouwen het lekkerst ruiken
Sluiten