Janne Vogel
Janne Vogel Kids 23 apr 2018

Hè? Uit onderzoek blijkt dat kinderen blijer zijn met minder speelgoed

Er komt bij dezen een einde aan de eindeloze tochtjes naar Intertoys en Bart Smit, want ja, echt: kinderen worden helemaal niet gelukkig van veel speelgoed. Integendeel zelfs! Nieuw onderzoek wijst uit dat kinderen blijer zijn als ze slechts een aantal speelgoedjes tot hun beschikking hebben.

Onze kids zijn het vast niet eens met de resultaten, maar volgens dit onderzoek hebben ze die extra Barbie en dat nieuwe LEGO-kasteel écht niet nodig.

Aandacht en speelgoed

Kinderen hebben tijdens hun jonge jaren nog een heel korte aandachtsspanne, die zich door een overvloed aan speelgoed niet positief ontwikkelt. Daarnaast zijn kinderen al snel overweldigd door te veel keuze, waardoor de kans groot is dat je kleintje geen idee heeft voor welk speeltje hij moet kiezen. Dit kan er tot leiden dat hij uiteindelijk met helemaal niets speelt. Ook niet de bedoeling. Nog iets: te veel speelgoed hebben kan ertoe leiden dat je kind zich nogal passief opstelt als het gaat om het spelen. In plaats van dat hij met zijn speelgoed speelt, verwacht hij dat zijn speelgoed hém amuseert. En zo werkt het natuurlijk niet helemaal.

LEES OOK: Zo help je je kind weer te spelen met niets (in plaats van bergen speelgoed en gadgets)

Onderzoek

Bovenstaande issues kwamen uit recent onderzoek van de Universiteit van Teledo in Ohio naar voren. Voor het onderzoek werden 36 kinderen tussen de 18 en 30 maanden een halfuur in een speelkamer gezet. In de ene speelkamer lagen 16 speelgoedjes en in de ander slechts vier. De onderzoekers vonden uit dat de kinderen die minder speeltjes tot hun beschikking hadden, langer actief betrokken waren bij het spelen dan de kinderen met meerdere opties. Voornamelijk omdat ze hun creatieve instinct konden gebruiken en ontdekten hoe ze op verschillende manieren plezier konden maken met één speeltje. Daarnaast waren ze oprecht geïnteresseerd in het speelgoed.

Afleiding

Te veel speelgoed in de buurt kan zorgen voor externe afleiding, waardoor je kind het ene speeltje al snel loost voor een ander. Best logisch, toch? De kinderen in de kamer met minder speelgoed hadden maar liefst anderhalf keer meer interactie met het speelgoed. We kunnen dus stellen dat kinderen ‘geavanceerder’ spelen wanneer er minder speelgoed in de buurt is. Het langer en aandachtiger spelen met een speeltje heeft een positieve invloed op de ontwikkeling, het leren doen alsof, zelfexpressie, fysieke skills en het leren oplossen van problemen.

Voel je dus vooral niet schuldig als je stiekem een paar LEGO’tjes in de kliko gooit wanneer je er voor de zoveelste keer op bent gaan staan. Natuurlijk kun je je kind af en toe verwennen, maar het is voor niemand fijn als hij omkomt in het speelgoed.

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum

Romper.com

Reageer op artikel:
Hè? Uit onderzoek blijkt dat kinderen blijer zijn met minder speelgoed
Sluiten