Lizette van Loenen
Lizette van Loenen Kids 24 mrt 2017

Onderzoek: moeders die later kinderen krijgen leven langer

Vrouwen krijgen op latere leeftijd kinderen dan ooit. En als we nieuw onderzoek mogen geloven is dat een goed gegeven, want als je ‘laat’ een kind krijgt, heb je meer kans op een langer leven. Tenminste, wij vrouwen dan.

In 2015 zijn er 170,5 duizend baby’s ter wereld gekomen. Volgens cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek was de vader van zestien procent van deze kinderen veertig jaar of ouder. Twintig jaar geleden was dat nog tien procent.

Stukkie ouder

Ook verschuift de leeftijd waarop we moeder worden naar voren. De gemiddelde leeftijd waarop vrouwen voor het eerst een kind op de wereld zetten is 31,1 jaar. Dat is vier jaar ouder dan Belgische vrouwen. Het is niet duidelijk waar deze verschuiving vandaan komt en of we dat aan Moeder Natuur moeten wijten, of aan de volle agenda’s en prioriteiten die we vandaag de dag stellen in onze levens.

LEES OOK: 7 x je hebt een moederbrein als…

Langere levensduur

Laat kinderen krijgen is biologisch gezien niet optimaal, stellen onderzoeken, maar er zitten ook voordelen aan. Uit een nieuw onderzoek van The Long Life Family blijkt dat moeders die hun laatste kind na hun 33e kregen, langer leven dan vrouwen die hun laatste kind op een jongere leeftijd ter wereld brachten. Een onderzoek van de universiteit van Colombia laat zien dat vrouwen die hun laatste kind na hun 33e krijgen een langere levensduur hebben. De studie heeft gekeken naar de connectie tussen telomeren (uiteinden van je chromosomen waarin veroudering bepaald wordt, red.) en het krijgen van een kind op latere leeftijd.

‘Sterker’ DNA

Voor het onderzoek werden er 386 Amerikaanse en Deense vrouwen gecheckt, allen ouder dan zeventig jaar. De vrouwen die hun laatste kind tussen hun 34e en 38e kregen, hadden meer kans op langere en sterkere telomeren, en dus een verminderde veroudering of zelfs een langer leven. Ondanks dat er meer onderzoek gedaan moet worden naar andere factoren, is het toch leuk nieuws dat je DNA er alleen maar sterker van wordt, als je je kinderen op een latere leeftijd ter wereld brengt.

Naast dat het fijn is dat je DNA een stuk ‘jonger’ blijft als je je laatste kind in je dertiger jaren op de wereld zet, doet dit ook wonderen voor je brein. Door de toename van hormonen in je lijf, functioneert je brein namelijk een stuk beter.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Popsugar

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Onderzoek: moeders die later kinderen krijgen leven langer
Sluiten