Onderzoek: na je eerste kind heb je 80 procent (!) meer kans op borstkanker

In Nederland krijgt 1 op de 7 vrouwen borstkanker: in 2017 waren er ruim 17.500 diagnoses. 136 daarvan waren man, de rest allemaal vrouwen. En hoewel er een grote kans is dat je geneest van de ziekte, is dat helaas lang niet altijd het geval. Het nieuwe onderzoek dat stelt dat het risico op borstkanker enorm vergroot zodra je kinderen krijgt, is dan ook best wel zorgwekkend.

Eerder werd altijd gedacht dat vrouwen juist minder kans op de vervelende ziekte kregen als ze eenmaal kinderen hadden. Dat blijkt ook wel zo te zijn – alleen dat beschermende effect komt pas na een jaar of 20. De kansen als je net bevallen bent van je eerste kindje, liggen daarentegen juist hoger.

Meer of juist minder risico op borstkanker door oestrogeen

Relatief nieuwe moeders hebben na hun bevalling zelfs 80 procent meer kans om borstkanker te krijgen vóór hun 50e dan vrouwen van dezelfde leeftijd zonder kinderen. Vijf jaar na de bevalling zou je het meeste risico lopen.

Bij vrouwen die na hun 35e nog moeder worden, is de kans op de ziekte het grootst; bij jonge moeders onder de 25 jaar lijkt het risico minder toe te nemen.  En o ja, hoe meer kinderen krijgt, hoe minder risico je loopt. Dat blijkt allemaal uit onderzoek van de University of North Carolina in de VS, waarbij gekeken werd naar data van bijna 900.000 vrouwen.

LEES OOK: Deze video tegen borstkanker zegt meer dan duizend woorden

Het gekke is dus wel dat het risico op de ziekte bij moeders na een paar decennia wel lager is dan bij vrouwen zonder kinderen. En dat de oestrogeenverhoging tijdens de zwangerschap voor bescherming op latere leeftijd zorgt terwijl hoge oestrogeenlevels voor de puberteit het risico op kanker juist verhogen, is óók nog iets vreemds.

Uit het onderzoek bleek ook dat de combinatie van verschillende risicofactoren, bijvoorbeeld ook borstkanker in de familie, behoorlijk ingewikkeld is. Een groot deel van hoe oestrogeen en ons DNA invloed hebben op de cellen in onze borsten is dan ook nog onduidelijk – daar moet meer onderzoek naar worden gedaan.

Je hoeft je bovendien niet meteen zorgen te maken. Uiteindelijk is de kans dat je de ziekte krijgt nog steeds relatief klein – maar een regelmatige check kan nooit kwaad.

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum

Daily Mail

Reageer op artikel:
Onderzoek: na je eerste kind heb je 80 procent (!) meer kans op borstkanker
Sluiten