Onderzoek: deze momenten op de dag bezorgen ouders het meeste stress
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.famme.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2018%2F10%2Fpicsea-EQlTyDZRx7U-unsplash.jpg)
Zorgen dat je kinderen op tijd op school komen, eten koken en ondertussen opletten dat het huis niet gesloopt wordt… Het lukt je allemaal wel, maar om nou te zeggen dat die activiteiten rustgevend zijn? Mwah. Volgens onderzoek van de app BPme, uitgevoerd onder 2.000 Britse vaders en moeders, ervaren ouders ongeveer 6 keer per dag stress door hun kinderen.
In totaal voelen ouders zich gemiddeld 40 minuten gespannen als resultaat van het gedrag van hun kinderen. En maar liefst 8 dagen per maand voelt het alsof je even een pauze nodig hebt, schrijft The Independent.
Deze momenten bezorgen ouders het meeste stress
Die stressvolle momenten met kids vinden vooral thuis plaats, maar ook bijvoorbeeld in winkels en restaurant. ‘Néé, niet weer verstoppertje in de kledingrekken…’
Dit zijn een paar van de momenten waarop ouders het liefst op bed wilden ploffen (liefst met kussen over de oren) om gewoon te gaan slápen.
Je kind in bed leggen
In bad doen is vaak al een ramp (omdat je kind er niet in wil, óf omdat het er niet uit wil), maar daarna volgt ook nog de rest van het avondritueel.
Het haren borstelen doet pijn, hij kan echt niet zonder twee verhaaltjes (en dan nog één) en een halfuur later word je nog een keer naar boven geroepen omdat ‘ie niet kan slapen. Hoe kom je ooit aan je rustige avondje tv kijken toe?
Boodschappen doen met kinderen
Over het algemeen vinden kids het best leuk om mee te gaan naar de winkel, zeker als ze een dropje van de bakker en plakje kaas van de kaasboer krijgen (o, memories).
Maar krijgt je kind een driftbui in de Albert Heijn omdat je geen Kinder Bueno’s mee wilt nemen, dan zit je toch mooi met de gebakken peren. En uiteindelijk toch ook met die Kinder Bueno’s, waarschijnlijk.
Eten
Heb je zo je best gedaan om de broccoli in een lekkere omelet te verstoppen en te serveren met een flinkje dot appelmoes, weigert je kind alsnog om z’n bord leeg te eten (maar die appelmoes was natuurlijk als eerste op).
Tja, eten kan nog best wel een dingetje zijn met moeilijk eters.
Op tijd de deur uit gaan
In theorie klinkt het best makkelijk. Zó veel tijd heb je er toch ook niet voor nodig om twee boterhammen te smeren, ervoor zorgen dat je kind die opeet en dan ook nog kleren aantrekt en z’n tanden poetst?
Nou, wel dus. Volgens het onderzoek geeft driekwart van de ouders aan een stuk langer bezig te zijn met gewone dagelijkse dingen sinds ze kinderen hebben.
Ontbijten kost bijvoorbeeld ineens 12 minuten extra, aankleden 11 minuten en de deur uitgaan ook 12. Dat is samen toch ruim een halfuur extra in de ochtend, en dan moet je ook maar net het geluk hebben dat je kind meteen na de wekker naast z’n bed staat.
Powernaps for the win! Dit zijn volgens wetenschappers de voordelen van een overheerlijk dutje
Op tijd thuis zijn om welterusten te zeggen
Oké oké, dit punt is niet echt de schuld van de kinderen. Maar als je ‘s ochtends later de deur uit gaat, betekent dat soms ook dat je langer door moet werken – en dat terwijl je toch wel graag bij dat o zo dramatische maar toch ook wel leuke avondritueel wilt zijn. Stress!
En o ja: als je kind dingen achter je rug om doet
Het is best schattig als je je kind betrapt met een mond vol stiekem gepakte chocola of onder de lippenstift. Wat al iets minder schattig is, is als de muren, de vloer en natuurlijk zijzelf ineens onder de viltstift – of nog erger, verf – zitten als je even de andere kant op hebt gekeken.
En op sommige dagen ben je het ook wel zat als je je kindje wéér uit de caviakooi moet plukken. (Zorg dan trouwens wel dat je foto’s maakt, zodat je er in ieder geval later nog om kunt lachen.)
Wat ook uit het onderzoek bleek: ouders beoordelen de leeftijd van 5 als de leeftijd waarop kinderen de meeste aandacht van hen vragen. Als je daar al voorbij bent, heb je geluk, maar anders: succes.