Noortje Molenaar
Noortje Molenaar Kids 13 okt 2017
Leestijd: 1 minuut

Onderzoek: na de komst van kinderen slapen moeders minder, maar vaders niet

Waarschijnlijk heb je dit zelf allang ervaren, maar het is nu officieel: er is wetenschappelijk bewijs dat het hebben van kinderen minder slaap betekent voor moeders, maar niet per se voor vaders. Dit onderzoek legt uit hoe dat zit.

Amerikaanse onderzoekers vroegen in februari 5.800 volwassenen hoe lang ze gemiddeld per nacht slapen en hoe vaak ze zich overdag moe voelen. Daarbij werden verschillende factoren meegerekend: gezondheid, sociaal-economische status, snurkgedrag en kinderen. Uiteindelijk bleek dat bij vrouwen jonger dan 45 jaar voornamelijk hun kinderen invloed hadden op hun nachtrust.

LEES OOK: Je weet dat je een moeder van jonge kinderen bent als…

7 uur

Van de vrouwen in deze leeftijdscategorie die geen kinderen hadden, gaf 62% aan gemiddeld 7 uur per nacht slaap te pakken. Volgens wetenschappers de ideale hoeveelheid. Van de groep mét kinderen haalde slechts 48% dit aantal uur. Daarnaast voelden ze zich bijna 15 dagen per maand ook overdag weleens moe, tegenover slechts 11 dagen bij de groep zonder kinderen.

Mannen beter af

Op zich best logisch, maar bij de mannen met en zonder kinderen bleek er helemaal geen verschil te zitten in de kwaliteit van nachtrust en mate van moeheid overdag. Waar dat precies aan ligt? Daar wordt nog onderzoek naar gedaan, maar één ding is zeker: onze mannen mogen er ’s nachts wel wat vaker uit voor nachtelijke luierwissels of om nachtmerries te temperen. En als ze niet willen, duwen we ze gewoon dit onderzoek onder de neus. Want minor detail: we hebben eigenlijk meer slaap nodig dan mannen. Blijkt ook uit onderzoek.

Deze moeder laat op een heel herkenbare manier zien hoe dat slapen eigenlijk écht gaat als je kinderen hebt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Onderzoek: na de komst van kinderen slapen moeders minder, maar vaders niet
Sluiten