Rachelle Abbas
Rachelle Abbas Work & Life 11 jul 2019
Leestijd: 1 minuut

Nieuw onderzoek: met onbekende mensen praten is goed voor je gezondheid

Als je opgroeit, zul je veel belangrijke lessen krijgen: kijk naar links en rechts als je wil oversteken, zeg alsjeblieft en dank je, niet smakken als je eet én praat niet tegen vreemden.

We kennen deze regels allemaal, met misschien wel de laatste als belangrijkste regel. Maar uit nieuw onderzoek blijkt dat het helemaal niet zo slecht is om met vreemden te praten. Sterker nog, het is misschien zelfs wel goed voor je gezondheid.

Het onderzoek

Gedragswetenschappers Nicholas Epley en Juliana Schroeder hebben een onderzoek uitgevoerd. Ze kwamen erachter dat mensen vaak onderschatten wat voor een positieve impact het kan hebben als je contact met andere, onbekende mensen maakt.

Voor het onderzoek moesten de deelnemers de moed bij elkaar rapen om een praatje te maken met mede-forensen. Voordat ze dat deden, werd hen gevraagd hoe ze het zouden vinden om een gesprek aan te gaan terwijl ze in de bus of trein aan het reizen waren, ten opzichte van het alleen reizen (wat ze normaal doen). De meeste respondenten gaven aan dat ze dachten dat het praten met vreemden erg ongemakkelijk zou zijn.

Maar wat bleek? Door te praten met onbekende mensen voelden de respondenten zich gelijk goed, en kregen een gevoel van verbondenheid. Bovendien zegt een ander onderzoek dat ‘zwakke’ relaties een ideale uitkomst zijn op het moment dat onze dierbaren even geen tijd voor ons hebben. Je geluksgevoel is afhankelijk van een of twee personen als je te veel op je dierbaren steunt. En dat terwijl ‘zwakke’ relaties datzelfde geluksgevoel kunnen bezorgen!

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Bustle

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Nieuw onderzoek: met onbekende mensen praten is goed voor je gezondheid
Sluiten