Noortje Molenaar
Noortje Molenaar Kids 3 jul 2017

Onderzoek: oudere vaders hebben slimmere zoons

Goed nieuws voor alle ‘oudere’ vaders! Als je na je 35e aan kinderen begint of bent begonnen, heeft dat een positief effect. Volgens recent onderzoek zijn zoons van oudere vaders namelijk intelligenter dan hun leeftijdsgenoten.

Onderzoekers hebben aangetoond dat jongens met een oudere vader hoger scoren op intelligentie dan jongens met een jongere vader. Zij hadden, vaak net als mensen met een heel hoog IQ, ook meer moeite met sociale contacten leggen.

Geek index

Voor het onderzoek werden 7.781 tweelingen van 12 jaar gevolgd. Daarbij werd gekeken naar hun non-verbale intelligentie, de manier waarop ze voor mensen en nieuwe dingen open stonden en naar hun manier van sociaal contact maken. De uitkomsten daarvan werden vergeleken, om een zogenoemde geek index te bepalen. Degenen die hoger op deze index scoorden, hadden een hoger IQ, betere focus en minder zorgen om vrienden te kunnen maken.

LEES OOK: Waarom vaders anders met hun dochter omgaan dan met hun zoon

Ouder dan 35

Maar nu de hele clue: de score op bovenstaande punten was hoger als de vader ouder dan 35 jaar was op het moment dat de moeder zwanger raakte. En zelfs als de vader al ouder dan 50 was op dat moment, scoorden deze jongens 32% hoger op de test dan jongens met een vader die op z’n 25e al vader werd.

Verklaring

Maar hoe valt dit dan te verklaren? Het intelligentieniveau wordt uiteraard deels bepaald door beide ouders, maar ook voor een deel door spermamutaties die bij ‘oudere’ vaders plaatsvinden.

Positieve kant van later vaderschap

Eerder onderzoek liet ook zien dat later vader worden het risico op autisme of schizofrenie bij het kind iets verhoogt. We schreven ook al dat de leeftijd van de vader mogelijk bepaalt hoe sociaal je kind later is. Maar deze nieuwe studie stipt ook de positieve kanten van later vaderschap aan.

Magdalena Janecka, een van de onderzoekers, vindt dat het belangrijk is om het stigma rondom oudere vaders iets bij te schaven. ‘Er is ook een positieve kant van het verhaal. Oudere vaders hoeven zich niet schuldig te voelen.’

De experts zeggen het dus: die biologische klok is niet alles. En dat geldt ook een beetje voor vrouwen: dit zijn namelijk de voordelen van een oudere moeder zijn.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reader's Digest

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Onderzoek: oudere vaders hebben slimmere zoons
Sluiten