Onderzoek: Je kan ouders niet de schuld geven van het gewicht van hun kind

Als een kind nét iets te spekkige armpjes of juist wel heel bonenstakerige beentjes heeft, gaat het beschuldigende vingertje vaak richting de ouders. Dat is lang niet altijd terecht, blijkt nu ook uit onderzoek van het King’s College London.

Literflessen cola

Hoe zwaar een kind is, heeft namelijk veel meer te maken met het natuurlijke (vooraf bepaalde) gewicht van het kind dan dat het kind literflessen cola en zakken winegums te verstouwen krijgt. De onderzoekers keken naar het verband tussen de genetische aanleg voor een hoger – of juist lager gewicht en het eten dat ouders hun kinderen voorschotelen.

Aanleg

‘We zien dat ouders van kinderen die aanleg hebben om dunner te zijn, hun kinderen meer onder druk zetten om te eten en ouders van kinderen die meer aanleg hebben om dik te worden veel strenger zijn over wat en hoeveel een kind mag eten’, legt auteur Saskia Selzam uit. Met andere woorden: ouders passen het eetpatroon van hun kind aan op het natuurlijke gewicht van hun kind. Het is dus niet omgekeed, zoals zo vaak wordt gedacht.

‘Niet eerlijk’

‘Deze conclusie toont aan dat ouders niet ‘het hele verhaal’ zijn wanneer het aankomt op het gewicht van hun kind. Ouders de schuld geven dat ze hun kind niet op een goede manier voeden, is dus niet helemaal eerlijk’, voegt senior auteur Dr. Clare Llewellyn van de University College of London daar aan toe. Dat wat we zelf eigenlijk al wel wisten, wordt nu dus ook gesteund door de wetenschap – en dat is toch geruststellend.

Wat support nodig? Zo help je kinderen een gezond gewicht te krijgen (en te houden).

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum
Reageer op artikel:
Onderzoek: Je kan ouders niet de schuld geven van het gewicht van hun kind
Sluiten