Valéry de Voijs
Valéry de Voijs Kinderen 3 aug 2022
Leestijd: 2 minuten

Onderzoek: dit is waarom jouw peuter obsessed is met je telefoon

Wat is dat toch met peuters en telefoons? Het bemachtigen van jouw telefoon lijkt voor jouw peuters wel een dagtaak waar ze zich obsessief mee bezig houden. Dat vonden wetenschappers ook interessant, en namen dit gedrag onder de loep. Wat blijkt? Deze obsessie is dus heel natuurlijk gedrag.

Het is niet alleen natuurlijk gedrag; er zitten ook nog voordelen aan.

Waarom peuters met jouw telefoon willen spelen

Het zal je vast niet zijn ontgaan: een tweede levensjaar brengt veel veranderingen met zich mee. Wanneer kinderen twee jaar zijn ontwikkelen zij namelijk een autonoom gevoel. Kinderen hebben rond hun tweede het besef dat zij gescheiden zijn van hun ouders waardoor ze behoefte hebben aan onafhankelijkheid.

Vandaar dat je kind rond deze leeftijd opeens tegendraads wordt, aandringt op bepaalde keuzes en de controle wil. Opeens mag bijvoorbeeld die paarse beker niet meer gebruikt worden bij de lunch, en mag alleen de beer nog mee naar buiten.

Een telefoon is nu natuurlijk hét ideale middel waardoor peuters onafhankelijk kunnen zijn. Uit onderzoek blijkt dat ze het gevoel hebben dat ze controle hebben; ze kunnen namelijk zelf bepalen wanneer, hoe en wat ze kijken.

Daarbij kunnen peuters zich rond hun tweede jaar veel beter concentreren dan voorheen. Opeens kunnen ze langer stil blijven zitten en hebben ze hun aandacht langer bij één onderwerp. Ook zul je zien dat kinderen vaker naar hetzelfde kijken; dit is omdat ze op deze manier het gevoel hebben dat ze de controle hebben. Ze kunnen op deze manier voorspellen wat er in hun omgeving gebeurt, en dat geeft ze een veilig gevoel.

Wanneer je het gevoel voor onafhankelijkheid combineert met het gevoel voor controle, het concentratievermogen en de extreme interesses krijg je de perfecte combi voor een obsessie; en deze combinatie is allemaal terug te vinden in één toestel: jouw telefoon.

Waar wil je op letten?

Dat jouw peuter dus een obsessie heeft met jouw telefoon is dus goed te verklaren. Deze dingen wil je wellicht in je achterhoofd houden wanneer je kind er weer met je gsm vandoor gaat:

  • Zorg ervoor dat de content overeen komt met de levensfase van je kind. Je wilt natuurlijk voorkomen dat je kind naar enge filmpjes of ongepaste afbeeldingen kijkt.
  • Moedig je kind aan om te praten over de content dat hij ziet.
  • Leg de verbinding tussen wat je kind online ziet en de echte realiteit om hem heen.
  • Houd de schermtijd in de gaten, waardoor je kind genoeg beweging en frisse lucht krijgt.
  • Vergeet niet dat telefoons een positieve bijdrage kunnen hebben aan de ontwikkeling van je kind.

Benieuwd naar de ideale leeftijd om je kind een telefoon te geven? Je leest er hier alles over. 

Aha! Zo omzeilen jouw kinderen de door jou ingestelde schermtijd op hun telefoon

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme