Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Mind 12 dec 2018
Leestijd: 2 minuten

Volgens onderzoek heeft jouw postnatale depressie invloed op ADHD bij je kind

Een postnatale depressie heeft vooral veel invloed op je eigen mentale staat. Je kunt minder genieten van de eerste maanden samen met je kindje, voelt je onzeker of ongelukkig. Maar wat we vaak onderschatten, is de mate waarin dat onze omgang met onze baby beïnvloedt en wat de gevolgen daarvan zijn. Had je een postnatale depressie toen je kind werd geboren, dan zou hij of zij nu bijvoorbeeld meer kans hebben op ADHD.

Dat blijkt uit nieuw onderzoek in Australië, met data van bijna 3.500 moeders en kinderen. De onderzoekers keken naar de manier waarop ouders met zo’n depressie omgaan met hun kinderen en hoe die kinderen zich op hun 8e of 9e gedragen.

Moeders met postnatale depressie behandelen kinderen anders

De belangrijkste uitkomst? Moeders met een postnatale depressie vertonen vaker ‘ouderlijke vijandigheid’ richting hun kinderen – ze stellen bijvoorbeeld heel strenge regels op en willen overal controle over hebben. Zulke invloed van de mentale staat van moeders op kinderen in hun eerste jaar zou invloed kunnen hebben op de ontwikkeling van ADHD – samen met heel veel andere factoren, natuurlijk.

LEES OOK: 4 dingen die iedereen moet weten over een moeder met een postnatale depressie

Zou kunnen, inderdaad, want het onderzoek wijst nog geen duidelijk causaal verband uit. Wel zijn de bevindingen volgens de onderzoekers genoeg reden om meer aandacht te besteden aan het herkennen en bemiddelen van postnatale depressie bij moeders, zodat wordt voorkomen dat ze hun kinderen op een potentieel schadelijke manier behandelen die tot ADHD zou kunnen leiden.

De wetenschappers benadrukken ook dat het absoluut niet de schuld van vrouwen is als ze inderdaad depressieve symptomen vertoonden na de geboorte van hun kind en datzelfde kind nu zelf kampt met mentale problemen. Immers zijn mentale ziekten ook gewoon ziekten die we zelf nauwelijks kunnen voorkomen. Maar wat we wel kunnen doen, is op tijd om hulp vragen – dat is beter voor jou én beter voor je kind.

LEES OOK: Expert bedenkt illustraties die iedere moeder met een postnatale depressie herkent

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Huffington Post

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme