Lizette van Loenen
Lizette van Loenen Kids 8 nov 2016
Leestijd: 1 minuut

Onderzoek: ruggenprik verkleint mogelijk kans op een postnatale depressie

Goed nieuws! Een ruggenprik schijnt niet alleen effectief te zijn als het gaat om pijnbestrijding bij je bevalling. Het blijkt mogelijk ook een postnatale depressie tegengaan

Volgens onderzoek van de Amerikaanse Vereniging van Anesthesisten heeft een ruggenprik tijdens de bevalling meerdere voordelen naast pijnbestrijding. Zo hebben zij onderzocht dat de pijn die vrouwen tijdens een bevalling voelen, schadelijk kan zijn voor hun mentale gestel. Dat zegt Grace Lim, die het onderzoek leidde.

Blij zijn met een gezonde baby

Minder pijn, minder snel een depressie

Ook zijn er voor het onderzoek 201 medische dossiers van bevallen vrouwen onderzocht, om pijn en complicaties bij hun bevalling te linken aan een eventuele postnatale depressie. Ook hier bleek dat deze twee dingen wel degelijk met elkaar in verband staan en vrouwen met minder pijn (vaak door het krijgen van een ruggenprik) ook minder vaak last van een depressie na hun bevalling hebben.

LEES OOK: Moeder maakt adembenemende foto’s van haar eigen (!) bevalling

Andere psychologische factoren

Volgens de onderzoekers is er verder onderzoek nodig, om te testen in hoeverre hormonale onevenwichtigheden en psychologische factoren meewerken aan het ontstaan van een postnatale depressie. En omdat dit onderzoek alleen gericht is op vrouwen die een ruggenprik hebben gehad, willen de onderzoekers ook testen wat voor uitwerking andere pijnbestrijdingsmiddelen op de mentale gezondheid van moeders hebben. To be continued, dus.

Een ruggenprik is soms écht niet te vermijden. Hoe een bevalling voelt? 9 goudeerlijke omschrijvingen van kersverse moeders >

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Science Daily

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Onderzoek: ruggenprik verkleint mogelijk kans op een postnatale depressie
Sluiten