Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Kinderen 6 dec 2018
Leestijd: 2 minuten

Onderzoek: schermtijd bij kinderen heeft niet zoveel invloed op slaap als gedacht

Mag jouw kind strikt een uur per dag achter de computer of tablet, omdat je bang bent dat ‘ie anders niet in slaap komt? Dat baseer je waarschijnlijk op het feit dat je door blauw licht bijvoorbeeld minder van het slaaphormoon melatonine aanmaakt en juist meer van het stresshormoon cortisol. Dat klopt allebei – en toch heeft schermtijd niet zoveel invloed op slaap als je waarschijnlijk denkt.

Dat blijkt uit een onderzoek onder ruim 50.000 Amerikaanse kinderen, van wie de ouders (in 2016) onder andere gevraagd werden naar de schermtijd- en slaapgewoonten van hun kroost. Niet heel betrouwbaar misschien, maar genoeg om wat conclusies te trekken.

3 tot 8 minuten minder slaap

De ouders gaven aan dat hun kinderen gemiddeld 3 uur per dag naar een scherm keken. Best veel, maar elk uur extra schermtijd zorgde voor slechts 3 à 8 minuten minder slaap. Ouders die limieten stelden aan de schermtijd van hun kinderen, gaven zodoende aan dat die 20 à 25 minuten langer sliepen.

Dat is best wel wat, maar de invloed is relatief klein, zeggen de onderzoekers.

LEES OOK: Nieuw bewijs: minder schermtijd maakt kinderen echt slimmer

Beter slapen door routines

Hoe komt het dan dat kinderen veel digitale media gebruiken én dat ze vaak te weinig slapen? Niet direct door schermtijd, maar wel door dingen die daarmee samenhangen. Kinderen die veel naar een scherm kijken, hebben bijvoorbeeld minder consistente tijden voor het naar bed gaan en opstaan – en dat heeft wél een grote invloed op de kwaliteit van de slaap.

Oftewel, het maakt niet ontzettend veel uit als je zoon of dochter in de middag een tijd over YouTube struint, maar zodra hij of zij er ook later door gaat slapen en routines beginnen te vervagen, kan dat wel invloed hebben op de slaap.

LEES OOK: Je kleine met weinig schermtijd opvoeden door zelfgestuurd spelen aan te moedigen

Negatieve gevolgen van schermtijd

Dat betekent niet dat schermtijd niet slecht is voor kinderen op andere vlakken. Als ze een filmpje kijken, zijn ze immers niet aan het bewegen: daardoor spelen kinderen steeds minder buiten (terwijl dat juist zo goed voor ze is) en hebben ze dus ook minder face-to-facecontact met leeftijdsgenoten en familieleden.

Daarnaast kan veel met tv en telefoons bezig zijn invloed hebben op cognitieve capaciteiten. Veel online zijn zou bijvoorbeeld slecht zijn voor de concentratie en het denken. Zorg er dus voor dat de schermtijd van je kind zo nuttig mogelijk is, bijvoorbeeld door samen tv te kijken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Insider

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme